GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Houthalen-Helchteren wint van providers die belastingen op pylonen aanklagen

HOUTHALEN-HELCHTEREN
Meerderheid: Vooruit-Groen-Plus (9), CD&V (7) en N-VA (4)Oppositie: BUUR (8) en VB (3)

Gerecht: Twee providers hebben om de belasting op masten en pylonen te contesteren een proces ingespannen tegen het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en ook allebei verloren.

Dat maakte burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) bekend na een interpellatie van oppositieraadslid Maarten Houben (BUUR). Die vroeg zich, naar aanleiding van de aanpassing van het reglement, luidop af of de belastingen op masten en pylonen potentiële investeerders zouden afschrikken. “Dat is niet onze zaak”, zegt burgemeester Yzermans in een antwoord. Het is de provider die op zoek gaat naar locaties in een gebied waar onvoldoende dekking is. Dat gebeurt dan wel in overleg met ons. De meeste providers zijn bereid om de belastingen te betalen, maar soms wordt die ook gecontesteerd. Er zijn zo twee gerechtszaken aangespannen tegen het gemeentebestuur. In elk daarvan zijn we in het gelijk gesteld.”

Screenings: Oppositieraadslid Melissa Bosmans (BUUR) vroeg zich af hoe het komt dat Houthalen-Helchteren zo slecht scoort op preventieve screening naar borst- en baarmoederhalskanker. “Limburg had al de slechtste score en met nog geen 60 procent heeft Houthalen-Helchteren een nog minder resultaat”, zegt Bosmans. “Wat doet de gemeente om dit preventief te stimuleren?” Burgemeester Yzermans (Vooruit) zegt in een reactie dat in de wijk Standaard, Meulenberg en in Houthalen-centrum onderzoek wordt uitgevoerd omdat daar de preventieve screenings het laagst liggen. “Er worden in ieder geval, in samenwerking met onze partners, heel wat sportieve activiteiten en vormingen georganiseerd in functie van de gezondheid van de inwoners”, zegt Yzermans. “Ook informatie over screenings worden er verspreid en kansengroepen betrokken.”

Lokale Actiegroep Kempen: De raad gaf voorts groen licht voor het affluiten van een overeenkomst met de interbestuurlijke vereniging Lokale Actiegroep Kempen. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer