Benjamin Netanyahu.© via REUTERS

Zelfs ex-toplui vinden dat Netanyahu moet opstappen: “Het bloed van de slachtoffers kleeft aan zijn handen”

In een brief naar de Israëlische president en parlementsvoorzitter eisen ruim veertig Israëlische ex-toplui van de veiligheidsdiensten, wetenschappers en CEO’s het ontslag van premier Benjamin Netanyahu. Volgens de vooraanstaande Israëli’s vormt de premier een “existentiële bedreiging” voor het land.

mts
Bron: CNN

Onder de ondertekenaars bevinden zich volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN vier voormalige directeuren van de veiligheidsdiensten Mossad en Shin Bet, twee oud-legerleiders van de Israel Defense Forces (IDF) en drie Nobelprijswinnaars voor Scheikunde, Aaron Ciechanover, Avram Hershko en Dan Shechtman.

De briefschrijvers hekelen de uiterst rechtse coalitie die Netanyahu heeft samengesteld en de omstreden pogingen van die regering om de Israëlische justitie te hervormen – lees: de macht ervan in te perken. Volgens de ondertekenaars hebben beide zaken geleid tot een haperend veiligheidssysteem en uiteindelijk ook tot de aanslagen van 7 oktober door Hamas.

“Wij zijn van mening dat Netanyahu de primaire verantwoordelijkheid draagt ​​voor het creëren van de omstandigheden die hebben geleid tot de brutale slachting van meer dan 1.200 Israëli’s en anderen, de verwonding van meer dan 4.500 mensen en de ontvoering van meer dan 230 personen, van wie er nog steeds meer dan 130 in Hamas-gevangenschap zitten”, staat te lezen in de brief. “Het bloed van de slachtoffers kleeft aan de handen van Netanyahu.”

Koffers vol cash

Netanyahu’s populariteit heeft een diepe duik genomen sinds hij in december 2022 aan zijn zesde termijn als premier begon. Zijn pogingen om de Israëlische justitie te hervormen leidden vorig jaar maandenlang tot grootschalige demonstraties in het land. Volgens de briefschrijvers hebben het vijandelijke regime in Iran, de Libanese groepering Hezbollah en Hamas van die onstabiliteit gebruikgemaakt om “de veiligheid van Israël te schaden”.

Ook beschuldigen ze Netanyahu ervan jarenlang Hamas te hebben gesteund ten koste van de Palestijnse Autoriteit, de partij die de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever. Volgens CNN liet Netanyahu toe dat Qatar al jaren toe om koffers met cash geld af te leveren in Gaza. Ook nu nog zegt Qatar dat het blijft investeren in de Palestijnse enclave.

De brief eindigt met een oproep aan de Israëlische president en de voorzitter van de Knesset om de premier te vervangen. “De Israëlische natie en de Joodse geschiedenis zullen u niet vergeven als u uw grootste nationale verantwoordelijkheid niet vervult”, klinkt het dreigend. Belangrijke kanttekening: noch president Isaac Herzog, noch Knesset-voorzitter Amir Ohana heeft de macht om premier Netanyahu eenzijdig uit zijn ambt te ontslaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer