© Isosport

Thorsten Fink zet Kanaries op scherp voor de derby: “Dit is de belangrijkste wedstrijd van het jaar”

Zowel bij Genk als bij STVV domineren transferperikelen de gesprekken richting de derby. Thorsten Fink zal opgelucht zijn als de onzekere periode op 1 februari afgesloten wordt. “Tot die tijd probeer ik me op alles voor te bereiden”, sprak de STVV-coach op de persconferentie van STVV.

Pieter Vanlommel

Blijft hij of blijft hij niet? Het is de vraag van één miljoen die leeft onder de STVV-supporters. Tussen AA Gent en STVV is er een akkoord op clubniveau omtrent de transfer van Matte Smets, zelf twijfelt de jonge sterkhouder van de Kanaries nog over een overgang halfweg het seizoen naar de Buffalo’s.

Gesprek met Smets

“Ik heb met Matte gesproken”, sprak Fink vrijdagmiddag. “Ik heb hem het advies gegeven om bij STVV te blijven tot het eind van het seizoen. Matte is een nuchtere kerel met een top karakter. Hij houdt van deze club en wil graag de derby tegen Genk spelen. Hij moet zelf de knoop doorhakken over zijn toekomst. Hij heeft nog tot woensdag de tijd.”

© Isosport

Waarmee Fink tussen de lijnen impliceerde dat hij op zijn jonge defensieleider rekent, zondag in de derby. “Ongeacht of hij gaat vertrekken of niet, ben ik zeker dat Matte een goede prestatie kan afleveren tegen Genk. Na de wedstrijd van zondag zullen we wijzer worden over wat er gaat gebeuren.”

Met ook transferbeslommeringen voor Hashioka en Bocat maakte het de voorbereiding op deze Limburgse derby er niet eenvoudiger op voor de STVV-coach. “Elke trainer maakt dit mee in deze periode van het jaar. Kijk naar Genk, daar zitten ze ook met vertrekkers. Ik heb me deze week voorbereid op alle mogelijke scenario’s. Een voordeel is dat we al een eind gevorderd zijn in het seizoen. De automatismen zitten erin geslepen in deze ploeg, waardoor de ene speler wisselen voor de andere al wat makkelijker gaat.”

Niet kansloos

Over de derby dan en het belang van die wedstrijd. Dat kent Fink maar al te goed. “Dit is de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor onze club”, wond de Duitser er geen doekjes om. “Ik weet niet of we die kunnen winnen, wel weet ik dat we alles zullen geven. Genk is op papier sterker dan wij. Maar papier is papier en het veld is het veld. In Genk konden we drie keer scoren. Dat betekent dus dat we niet kansloos zijn.”

Fink zal het zondag moeten doen zonder de man die die drie goals voor zijn rekening nam in de heenwedstrijd, Aboubakary Koita. “Maar we hebben al getoond dat we ook zonder Koita kunnen scoren. Ik sta in contact met Abou. Hij wilde deze wedstrijd graag spelen, maar uiteraard ben ik blij voor hem dat hij nog in het tornooi zit. We gaan er het beste van maken zonder hem. We gaan Genk niet kunnen verrassen zoals we dat daar deden, maar we gaan ook onze spelstijl niet veranderen. We kennen onze sterktes en zwaktes, maar ook die van Genk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer