Belga Image

Volvo Trucks gaat 10 procent minder vrachtwagens maken, 250 tijdelijke contracten worden niet verlengd

Volvo Trucks in Gent gaat de productie van vrachtwagens met tien procent verminderen. Daardoor zullen een 250-tal tijdelijke contracten van werknemers niet verlengd worden. De productieverlaging is nodig omdat de vraag naar vrachtwagens gedaald is. Vorig jaar zijn er 46.700 trucks verkocht, dat was een record. Nu normaliseert de markt zich.

De Zweedse Volvo Group gaat minder vrachtwagens bouwen, nu de vraag naar trucks na enkele recordjaren weer normaliseert. Dat heeft de groep aangekondigd bij de publicatie van de jaarcijfers. In het vierde kwartaal zag de groep het aantal bestellingen met 9 procent dalen, en zelfs met 24 procent in Europa.

De beslissing heeft gevolgen voor de fabriek in Gent. Naast de fabriek in Zweden, is de Gentse fabriek de grootste vrachtwagenbouwer van Volvo in Europa. 

10 procent minder

Woordvoerder Ronald Van Schepdael legt uit dat de productiesnelheid in Gent vanaf 5 februari naar beneden gaat. Dat komt erop neer dat er 10 procent minder vrachtwagens zullen gebouwd worden dit jaar. Die vermindering komt er na een jaar  waarin de vraag naar vrachtwagens uitzonderlijk groot was.

"We kunnen met trots zeggen dat we ondanks toeleveringsproblemen tegemoet zijn gekomen aan die vraag en het jaar met een recordcijfer konden afsluiten. Nu zien we dat de markt stabiliseert en dat er een daling plaatsvindt. We passen onze productie daaraan aan en gaan met 10 procent naar beneden. We volgen de vraag op de markt verder op en passen de productie aan, als het nodig is."

Pak minder tijdelijke werknemers

Die productiedaling heeft gevolgen voor het aantal medewerkers, vooral voor de tijdelijke krachten. Vorig jaar zijn er iets meer dan 250 tijdelijken in dienst gekomen, legt de woordvoerder uit. Dat was nodig om aan de grote vraag tegemoet te komen. "We werken met een flexibiliteit die ons toelaat om pieken en dalen in de markt op te vangen. Het gevolg is dat we een 250-tal tijdelijke contracten niet zullen vernieuwen, of zullen beëindigen als gevolg van die productiedaling."

In de Volvofabriek in Gent werken nu 3.200 personeelsleden, vaste en tijdelijke medewerkers samen. In het magazijn werken zo'n 800 personen, dus 4.000 samen op de hele site.

Meest gelezen