Mayonaise bij de frietjes vanavond? Zo ongezond is de saus écht (en zo herken je de minst vettige varianten)
Vraag mensen of mayonaise gezond is en de meesten zullen ‘nee’ antwoorden. Maar als je hen vraagt of plantaardige olie, eieren en citroensap gezond zijn, krijg je wellicht andere antwoorden. Toch zijn dat exact de basisingrediënten van mayonaise. Is onze geliefde saus dan wel zo ongezond als soms beweerd wordt? Diëtist Pieter Brughmans schept duidelijkheid.
“Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten”, steekt diëtist Pieter Brughmans van wal. “Maïs-, koolzaad- en arachideolie bevatten allemaal gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E. Maar ze zijn natuurlijk wel vet en dus calorierijk. Dat is voor sommige mensen een nadeel. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheden waarin mayonaise vaak wordt gegeten. Op een broodje smos zitten soms wel drie eetlepels, wat al gauw oploopt tot zo’n 400 calorieën enkel in sausvorm. Mayonaise is op zich niet ongezond, maar je hebt er niet veel van nodig om te genieten van de gezondheidseffecten van de olie. Tenzij je moet bijkomen of intensief sport, eet je er dus best niet te veel van.”
Zelfgemaakte mayonaise vs. mayonaise uit een pot
Een kleine kanttekening: die genuanceerde boodschap geldt vooral voor zélfgemaakte mayonaise, maar de meeste mensen gaan niet zelf aan de slag met eidooiers en olie. Geldt Brughmans’ conclusie ook voor mayonaise uit de winkel? “Misschien is de mayonaise uit je lokale frituur wél zelfgemaakt, maar voor de potten uit de supermarkt zijn er wel een aantal zaken waarop je kan letten op het etiket.”
Eerst en vooral: de gebruikte olie. “Raapzaad- of koolzaadolie bevat het meeste omega 3: een gezond vetzuur”, vertelt Brughmans. “Sommige mayonaises vermelden de aanwezigheid van olijfolie, maar dat zegt niet veel. De olijfolie die jij kent als gezond, is meestal extra vierge olijfolie, ofwel olie van de eerste persing. Olijven worden daarentegen nog een tweede of derde keer geperst, en er bestaat ook geraffineerde olijfolie. De olie die daaruit voortkomt, is goedkoper, de smaak is neutraler en de olie minder kwalitatief. Ik heb zo’n vermoeden welke soort olijfolie in die mayonaises zal zitten, en dan kan je jezelf wél vragen stellen bij de gezondheidsvoordelen ervan.”
In Frankrijk is mayonaise helemaal niet zoet, in Nederland wel. Wij zitten ergens tussenin.
Op welke ingrediënten kunnen we letten?
En dan komen er in de winkelmayonaises nog enkele andere opvallende ingrediënten voor die niet in het standaardrecept zitten. Sommige bevatten bijvoorbeeld toegevoegde suiker. “Hoe noordelijker je gaat in Europa, hoe meer suiker er in de mayonaise zit”, weet Brughmans. “In Frankrijk is mayonaise helemaal niet zoet, in Nederland wel. Wij zitten ergens tussenin. In absolute hoeveelheden valt de suiker in ‘onze’ mayonaise gelukkig meestal wel mee.”
Ook kleurstoffen, smaakstoffen, aroma’s, emulgatoren, zetmeel, stabilisatoren, antioxidanten en conserveermiddelen verraden dat de mayonaise uit de winkel op een andere manier wordt gemaakt dan thuis. Elk additief wordt toegevoegd om zijn eigen reden. Sommige zodat je die pot maanden kan bewaren, andere om met wat extra kleur te benadrukken dat er eigelen gebruikt werden. “De consument kan dit vaak wel waarderen”, aldus Brughmans.
Andere additieven verraden wat de producent handig vindt. Heel wat etiketten van supermarktmayonaises vermelden een extra verrassend ingrediënt: water. “De voedingsindustrie heeft kleine marges. Elk procentje telt mee”, verduidelijkt Brughmans. “Je kan je massa en dus ook je winst op een heel goedkope manier verhogen door water toe te voegen. Vervolgens zorgen wat extra emulgatoren en stabilisatoren ervoor dat de olie en het water niet schiften.”
Ik zal mensen die een magerder alternatief voor mayonaise uit de winkel willen niet tegenhouden, maar ze moeten weten dat ze veel betalen voor water.
Is light mayonaise gezonder dan gewone mayonaise?
Dat goedkope en caloriearme water is zelfs het hoofdingrediënt van de light mayonaise van een - niet nader genoemd - erg populair merk. “Ik zal mensen die absoluut een magerder alternatief voor gewone mayonaise uit de winkel willen niet tegenhouden om dit te kopen, maar ze moeten wel weten dat ze veel betalen voor water.”
Voor wie dat liever niet doet, geeft Brughmans twee opties om snel zelf een lichtere saus te maken. Zo kan je gewone mayonaise mengen met dezelfde hoeveelheid plattekaas of yoghurt. (Extra fris met allerlei verse kruiden onder gemengd!) Een andere optie is om snel een sausje te maken van vier eetlepels Griekse yoghurt, een eetlepel olijfolie en een theelepel mosterd: lekker en klaar binnen de minuut.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
PREMIUM
SOS Piet: hoe maak je zélf de beste mayonaise? “Gebruik al zeker eieren die je in de koelkast hebt bewaard”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Diëtiste test 10 soorten mayonaise en verrast met twee keer een 10/10: “Even gezond, maar de ene is wel de helft goedkoper”