Foto Kurt

Kerk is bereid om kosten psychologische hulp voor slachtoffers seksueel misbruik op zich te nemen

De Kerk is bereid om een deel van de kosten van de professionele gezondheidszorg voor erkende slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken op zich te nemen. "Slachtoffers moeten gratis terechtkunnen bij bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiater en afzonderlijke instellingen zoals bisdommen en congregaties zouden in dat geval de remgelden kunnen betalen", aldus bisschop Johan Bonny. Hij pleit ook voor de oprichting van een centraal meldpunt waar slachtoffers van verjaarde feiten een erkenning en een tegemoetkoming kunnen krijgen.

Dat slachtoffers van niet-verjaarde feiten worden doorverwezen naar Justitie vindt Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, een evidentie. Maar hij vindt ook dat de "tijd is gekomen voor de oprichting van een centraal meldpunt voor alle verhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op minderjarigen". Dat zei hij vanmiddag tijdens de bijzondere commissie van het Vlaams Parlement voor de evaluatie van de aanpak van seksueel misbruik in de kerk.

Bij zo'n meldpunt zouden slachtoffers van verjaarde feiten een procedure kunnen opstarten om een erkenning en een tegemoetkoming te krijgen, eventueel via bemiddeling of arbitrage. "Het meldpunt zou deze slachtoffers ook een soort attest of "green card" kunnen bezorgen waarmee zij voor de rest van hun leven toegang krijgen tot de professionele gezondheidszorg", aldus Bonny.

Want, erkende slachtoffers van seksueel misbruik zouden volgens de Kerk "aan terugbetalingstarief" terecht moeten kunnen bij bijvoorbeeld een psychiater of een psycholoog "zonder dat zij er kosten aan overhouden". Gratis dus.

"Afzonderlijke instellingen zoals bisdommen en congregaties zouden in dat geval bijvoorbeeld de remgelden kunnen betalen zolang ze dat nodig hebben", verduidelijkt Bonny. De vraag blijft dan natuurlijk wie de rest van de kosten op zich zou nemen.

BEKIJK - Bisschop Johan Bonny pleit in het Vlaams Parlement voor de oprichting van een nieuw centraal meldpunt voor slachtoffers van misbruik:

Videospeler inladen...

"Wij zijn zeker ook bereid om mee te werken aan de uitbouw van een meer gecoördineerde aanpak, die alle slachtoffers van misbruik ten goede kan komen, door wie het misbruik ook gepleegd is", voegt Bonny eraan toe.

"Gezicht" van het meldpunt

Als het van de Kerk afhangt, krijgt het meldpunt ook een "gezicht". Zoals professor Peter Adriaenssens vroeger het gezicht was van de commissie die misbruik onderzocht. "De mensen missen nog een gezicht waarin ze vertrouwen kunnen stellen", aldus Bonny. 

Verontschuldigingen en beloftes

Ook aartsbisschop Luc Terlinden en Bruno Spriet, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie, werden vanmiddag in het Vlaams Parlement gehoord. Terlinden begon zijn betoog met excuses aan de slachtoffers en hun families, maar onderstreepte nadien dat de Belgische Bisschoppenconferentie de voorbije decennia veel stappen heeft gezet in de strijd tegen seksueel misbruik. 

Zo verwees hij onder meer naar de oprichting van meldpunten, jaarlijkse opvolgrapporten die gepubliceerd worden en de absolute nultolerantie die nu geldt voor nieuwe meldingen. Kandidaat-priesters zouden nu ook "beter gescreend worden".  

"Wij hebben niet enkel onze excuses bij slachtoffers aangeboden, we hebben de voorbije twaalf jaar een systematisch beleid uitgewerkt om historische slachtoffers van misbruik te erkennen en om de kans op nieuw misbruik te minimaliseren en effectief aan te pakken wanneer het zich voordoet", aldus Terlinden. 

"Geen pausbezoek zonder ontmoeting met slachtoffers"

Tot slot had Bonny het ook nog over het bezoek van de paus aan ons land later dit jaar en de vraag van de bisschoppenconferentie aan Rome om de wijding van Roger Vangheluwe ongedaan te maken. Want dat "dossier blijft wegen op ons en op de hele samenleving".

"We weten dat de verantwoordelijken in Rome zich bewust zijn van de omvang van het schandaal en werken aan een oplossing", zegt Bonny. "In september kan Paus Franciscus moeilijk een vredevol bezoek aan ons land brengen, zolang er geen duidelijkheid is over deze zaak." 

"Bovendien hebben wij er van meet af aan op aangedrongen om tijdens dat bezoek de nodige tijd en ruimte te voorzien voor een persoonlijke ontmoeting tussen paus Franciscus en slachtoffers die hem willen spreken. Wij kunnen ons geen pausbezoek voorstellen zonder zulk een ontmoeting."

Meest gelezen