© BELGA/Iso

“Epilepsieaanval Van Campenhout gevolg van behandeling voor alcoholverslaving”

Het voltallige Vlaams Parlement keek woensdag geschokt toe hoe N-VA’er Ludo Van Campenhout (50) door een epilepsieaanval van zijn zetel viel. Een gevolg van de behandeling voor zijn alcoholprobleem, zo blijkt. “Dit gebeurt vaker bij patiënten die aan het afkicken zijn”, zeggen experts. Al had het Antwerpse parlementslid geluk dat een arts meteen te hulp kon schieten.

Simon ANDRIES

De beelden van de epilepsieaanval van Ludo Van Campenhout waren schokkend, de camera’s van het Vlaams Parlement draaiden na een paar minuten dan ook discreet weg. Tijdens de speech van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, viel de N-VA’er plots uit zijn stoel op de grond. “Duidelijk een epileptische aanval”, zegt Open Vld-parlementslid en huisarts Freya Saeys, die er als eerste bij was om te helpen. Na een tiental minuten kwam de Antwerpse schepen weer bij en werd hij met de hulp van de militaire politie naar de ambulance gebracht.

Zijn partij is eerlijk over de oorzaak. “Iedereen weet dat Ludo een alcoholprobleem heeft en dat hij daarvoor in behandeling is. Het is een intensief programma en dit waren de gevolgen”, zegt Kris Goossenaerts, woordvoerder van Van Campenhout.

“Niet uitzonderlijk”

Een maand geleden drong N-VA-burgemeester Bart De Wever er bij zijn schepen op aan om in behandeling te gaan voor zijn alcoholverslaving. Het is al zijn derde poging, maar nu lijkt het menens. “Het onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat er verder niets aan de hand is. We zetten de behandeling ook gewoon verder en hij blijft zijn verantwoordelijkheden nemen in het parlement en als schepen”, zegt Goossenaerts.

Van Campenhout had geen voorgeschiedenis van epilepsieaanvallen, maar dat is volgens experts zeker niet uitzonderlijk. “We noemen dat een ontwenningsinsult, een toeval”, zegt professor Frieda Matthys (VUB). “Het komt vaak voor bij patiënten die afkicken van alcohol. Mogelijke oorzaken zijn het plots drastisch verminderen van het alcoholverbruik óf het afbouwen van de medicatie die bij de behandeling hoort.”

© BELGA

Volgens N-VA’ers staat Van Campenhout sinds de waarschuwing van De Wever “al weken droog”. Hoe vreemd het ook mag klinken, de epilepsieaanval toont aan dat hij op de goede weg is. “Dit betekent ook zeker niet dat de aanvallen nog zullen terugkeren”, aldus Matthys. “Natuurlijk moet hij nu even rusten, maar daarna kan hij in principe snel weer aan het werk.”

Afgaande op de reacties van de aanwezige parlementsleden had Van Campenhout wel geluk dat huisarts Freya Saeys er heel snel bij was. Het Vlaams Parlement heeft wel een eigen arts maar die zit in een ander gebouw. “Ik kon natuurlijk maar helpen met de middelen die ik voorhanden had”, blijft Saeys bescheiden. “Ik vind het ook absoluut niet ambetant om tussenbeide te komen. Je blijft arts, ook in het parlement.”

Een huisarts als parlementslid blijkt de laatste maanden trouwens geen overbodige luxe. Ook ministers Ben Weyts (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) werden de voorbije maanden onwel in het parlement. Toen kwam N-VA-parlementslid en huisarts Peter Persyn tweemaal razendsnel tussenbeide.

De drie ziekte-aanvallen op korte termijn zijn volgens de twee dokters “puur toeval”. “Maar we mogen wel stilaan een spoedpremie vragen”, knipoogt Saeys.