Interview Tijs Boelens

Ook de Waalse boeren houden protestacties: “We worden uitgeperst zoals citroenen”

Tijs Boelens, woordvoerder van Boerenforum en landbouwer in het Pajottenland.© rr

Niet alleen het stikstofdecreet houdt boeren wakker, ook de lage voedselprijzen en het Europese landbouwbeleid. De Waalse boeren komen vanaf maandag een week lang op straat. “Veel boeren voelen zich in de steek gelaten.”

Amber Janssens

Van Frankrijk over Litouwen tot Nederland en Duitsland. In verschillende Europese landen komen landbouwers al weken op straat. Bij ons draaiden boze boeren midden januari al plaatsnaamborden om, en vrijdag vonden in Luik en Brussel acties plaats. Vanaf maandag zullen Waalse boeren een hele week actie voeren. De Vlaamse Boerenbond sluit zich daar niet bij aan, maar Boerenforum – dat de belangen van kleine boeren behartigt – komt wel op straat. Dat zegt woordvoerder Tijs Boelens, landbouwer in het Pajottenland.

Waarom protesteren de Waalse boeren?

“Ik ben er vrij zeker van dat de protesten overgewaaid komen uit Frankrijk. Daar komen boeren op straat tegen de hoge brandstofprijzen, maar er is meer aan de hand. Dat is ook in Wallonië het geval: als je aan boeren zou vragen waarom ze op straat komen, zullen ze allen een ander antwoord geven. Van de hoge brandstofprijzen over strenge milieunormen tot een stijging van de index en kosten, die we niet kunnen doorrekenen in onze prijs.”

“Veel collega’s voelen zich in de steek gelaten: we worden opgezadeld met verwachtingen rond dierenwelzijn en milieu, maar er is niemand die meedenkt over oplossingen. Integendeel, met subsidies worden we in de richting van een schaalvergroting geduwd, waarbijalleen grote spelers kunnen winnen. Door het Europese vrijhandelsbeleid kunnen we niet concurreren met landen die niet aan zulke strenge regels moeten voldoen. Terwijl ze in Oost-Europa of Latijns-Amerika tegen goedkope prijzen kunnen produceren, worden de boeren hier uitgeperst zoals een citroen.”

Waarom sluit Boerenforum zich aan bij het protest?

“Er is al langer onvrede over de precaire positie van de boer, maar in Wallonië is er ook aandacht voor het Europese landbouwbeleid dat aan de grondslag van die situatie ligt. Daar zijn weblij om, want er wordt weer een handelsdeal bedisseld op Europees niveau. Het gaat om de Mercosur-deal met Argentinië, Brazilië en Paraguay, die soms smalend wordt omschreven als ‘cows for cars’. Latijns-Amerikaanse landen zullen rundvlees kunnen exporteren, in ruil voor de import van hoogtechnologische, afgewerkte producten zoals auto’s. Zulke deals doen de boeren hier bloeden en maken een duurzaam landbouwmodel onmogelijk.”

In de provincie Luik hebben boeren vrijdag al geprotesteerd. In Battice bezetten ze een rotonde.© Belga

Welke acties mogen we verwachten?

“Samen met onze Waalse zusterorganisatie Fugea en andere landbouwers uit landen als Wales en Nederland heb ik vandaag (vrijdag, red.) al geprotesteerd aan het kabinet van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) in Brussel. We hebben er een lading maïs uitgestort uit onvrede met onderhandelingen in het dossier van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), waarover wij niet zijn bevraagd.”

“Vanaf volgende week zullen er acties plaatsvinden in Wallonië. Wij kijken vooral naar wat Fugea (een van drie landbouworganisaties die een Waalse actieweek aankondigden, red.) doet. Bij die protesten zullen we ons aansluiten, maar waar dat exact zal zijn, weet ik niet. Zulke acties groeien organisch en worden vaak getrokken door jonge boeren die elkaar goed kennen en die onder meer via sociale media afspreken. De meeste protesten beginnen aan op- en afritten van autosnelwegen, maar als de mobilisatie groot genoeg is, blokkeren we misschien al snel de hele snelweg.”

Zullen de acties overwaaien naar Vlaanderen, denkt u?

“In Vlaanderen hebben we al protesten gehad over het stikstofdecreet. Die zullen ongetwijfeld opnieuw oplaaien. Alleen hoop ik dat ook in Vlaanderen het protest wordt opengetrokken naar de bredere economische situatie, zoals in Wallonië. Zo moet de indexering van landbouwproducteneen van de eisen worden.”