Recordhitte in Spanje: 30,7 graden in putje winter

Het is putje winter, en toch zijn op twee plaatsen in Spanje temperaturen van 30,7 graden opgemeten. Dat is een nieuw record. Ook in het zuiden van Frankrijk is het erg warm voor de tijd van het jaar.

gjs

De kans is groot dat u er nog nooit van gehoord had, maar plots zijn de Spaanse plaatsen Calles en Gevarda in de regio Valencia wereldnieuws. De reden? Donderdag zijn er recordtemperaturen opgetekend. Liefst 30,7 graden is het er geworden. Nooit eerder werden die temperaturen in de maand januari opgemeten in Europa.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook elders in Spanje was het de voorbije dagen heet. 28,5 graden in Murica, 27,8 graden in Malaga. Op het Spaanse grondgebied werden door meer dan 400 weerstations temperaturen opgemeten die hoger lagen dan 20 graden. Dat heeft alles te maken met subtropische lucht uit het noorden van Afrika die naar daar geblazen wordt.

Tot nu werd de recordtemperatuur in januari in Europa opgemeten in het Siciliaanse Gela, waar het in januari 30,6 graden werd. Het absolute hitterecord in Europa werd vorige zomer ook in Sicilië opgemeten. Toen werd het 48,8 graden in Syracuse.

Ook erg warm in Zuid-Frankrijk

Niet alleen in Spanje is het erg warm. Wat noordelijker, in de Pyreneeën in Frankrijk, is op 1.800 meter hoogte al bijna geen sneeuw meer te bekennen en worden temperaturen van tot 25 graden opgetekend door meerdere weerstations in de regio. De verwachting is evenwel dat de temperaturen vanaf komend weekend fors zullen dalen.

OPROEP. Zit jij te zweten in Spanje? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer