Gisteren protesteerden de boeren al aan het voetbalstadion in Sint-Truiden. / Erik Mathijs, landbouweconoom aan de KU Leuven.
Volledig scherm
PREMIUM
Gisteren protesteerden de boeren al aan het voetbalstadion in Sint-Truiden. / Erik Mathijs, landbouweconoom aan de KU Leuven. © Bart Borgerhoff / KU Leuven

Waarom zijn de Europese boeren zo boos? “Europa houdt hen in een wurggreep”

Na de demonstraties van landbouwers in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Polen en Roemenië komen ook boze Vlaamse boeren op straat. Met hun protestacties op belangrijke verkeersassen belooft het een woelige week te worden. Maar waarom zijn de boeren nu zo boos? Hebben ze het echt zo slecht? Landbouweconoom Erik Mathijs werpt een blik op de basis van het probleem.

57 reacties

  • Karel Van de casserie

    3 maanden geleden
    Er stoppen giga veel boeren. Waarom koopt de overheid deze gronden niet op, en maak er natuurgebieden van. Minder landbouw grond = minder aanbod, dus stijgende prijzen. Iedereen te vrede. Wel zou ik als Europa proberen zelf voedend zijn om strategisch redenen.
  • Eddy Roofthooft

    3 maanden geleden
    Gissen is gemakkelijk.te veel,te weinig.Meer controle op het doen en niet doen zou al veel verbeteren.Er zijn te veel kronkels voor de boeren die wij niet hebben.
  • Françoise Dupont

    3 maanden geleden
    Europa houdt de boeren in een wurggreep, en dan doet onze landbouwminister van CD&V nog voor de Vlaamse boeren een extraatje bij, 4 keer minder uitstoot dan de industrie gaan opleggen, heel democratisch !!
  • Cris Verwilligen

    3 maanden geleden
    Erik, en hoe gaan ze dat doen? Boeren zijn quasi verplicht om alles via de veiling te laten verkopen en dat is het probleem. De leveranciers willen de laagste prijs voor de hoogste kwaliteit. Je zou eens moeten weten hoeveel er weggegooid wordt omdat er 1 een klein vlekje heeft op de schil. Dat zijn ook allemaal verborgen kosten voor de boer. Dus, alhoewel ik demonstreren afkeur, sta ik wel aan de kant van de boer. We zijn allemaal ganzen, de boerengans is nu compleet geplukt, wij volgen!
  • Herman Thys

    3 maanden geleden
    Groen is bezig onze planeet,en vooral goudhaantje Europa, onleefbaar te maken en niet alleen voor onze boeren. Kan een klimaatwetenschapper uitleggen waarom hier een paar boeren moeten sneuvelen terwijl Duitsland en Polen tot 2035 bruinkool en steenkool gebruiken, die vragen niet of het mag, om electriciteit op te wekken.