Voor tweede dag op rij honderden reizigers vast omdat treinbestuurder rood sein negeert

In Antwerpen hebben een 300-tal reizigers een uur lang vastgezeten op de trein van De Panne naar Antwerpen-Centraal. Een treinbestuurder heeft bij het binnenrijden van station Antwerpen-Berchem een rood sein genegeerd. Gisteren zaten om diezelfde reden ook 800 reizigers anderhalf uur vast nabij Mechelen. 

Er is voor de tweede dag op rij veel hinder op het spoor rond Antwerpen, nadat een treinbestuurder bij het binnenrijden van station Antwerpen-Berchem een rood sein genegeerd heeft. Daardoor kwamen een 300-tal reizigers een uur lang vast te zitten. Gisteren zaten 800 reizigers anderhalf uur vast nabij Mechelen, omdat ook dan een treinbestuurder het rood sein negeerde.

"Het euvel deed zich voor toen de trein het station van Antwerpen-Berchem binnenreed", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van NMBS. "Als een rood sein genegeerd wordt, dan moet de bestuurder volgens de veiligheidsprocedure worden vervangen door een collega en moeten er nog een aantal controles gebeuren. We doen dat uit veiligheidsoverwegingen. Onze eerste prioriteit is om de reizigers veilig op hun bestemming te krijgen."

Toeval

Volgens Temmerman is het toeval dat er twee dagen op rij vertragingen zijn doordat een bestuurder een rood sein genegeerd heeft. "We merken zelfs een daling van dat soort incidenten in vergelijking met de voorgaande jaren", klinkt het.

Dat blijkt ook uit cijfers van spoornetbeheerder Infrabel. Er zijn vorig jaar 54 treinen voorbij een rood sein gereden op de hoofdsporen in België. Dat is het laagste aantal sinds minstens 2010. Geen enkele seinvoorbijrijding leidde tot een ongeval en er vielen geen slachtoffers. In 2022 waren er nog 87 treinen door het rood gereden. Vorig jaar daalde dat aantal dus met ruim een derde. 

Passagiers zijn wel misnoegd door de oplopende vertragingen. "We hebben meer dan een uur moeten wachten op slechts 200 meter van station Antwerpen-Berchem", vertelt Wouter Koppen. "Als ik een andere trein had genomen, dan was ik misschien op tijd gekomen voor het verjaardagsetentje van mijn vader en mijn zus."

Meest gelezen