stadion
Jan Breydelstadion
toeschouwers
4388

80 flauwe en 15 boeiende minuten: Cercle Brugge en Standard houden elkaar in balans

5. 74' - Verv. Zinho Vanheusden door Merveille Bokadi
  6. 79' - Doelpunt - Marlon Fossey (0 - 1)
  7. 81' - Verv. Alan Minda door Felipe Augusto
  8. 81' - Verv. Flavio Nazinho door Jordan Semedo
  9. 83' - Verv. Kamal Sowah door Gilles Dewaele
  10. 87' - Verv. Moussa Djenepo door Souleyman Doumbia
  11. 88' - Doelpunt - Thibo Somers (1 - 1)
  12. 90+6' - Geel - Hannes Van der Bruggen
Jupiler Pro League - speeldag 22 - 26/01/24 - 20:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
79'
Marlon Fossey
0 - 1
79'
88'
Thibo Somers
88'
1 - 1

De opener van de 22e speeldag tussen Cercle Brugge en Standard heeft geen winnaar opgeleverd. Lange tijd was het een festival van foute passes, misverstanden en veel strijd. Met twee doelpunten in het slotkwartier, op stilstaande fase, zat het weinige venijn in de staart van de partij.

Cercle Brugge - Standard in een notendop

Man van de match: Wilfried Kanga scoorde niet vandaag, maar was extra bedrijvig. Groot, sterk en snel zijn is wat er van hem verwacht werd én wat hij bracht. We voelen ons slecht voor Popovic, Utkus en Daland, die zeker de handen vol hadden met de Ivoriaan.

Opvallend: Standard heeft het moeilijk met winnen. Voor de laatste driepunter van de Rouches moeten we terug naar 25 november, naar de 1-0 tegen Racing Genk.

Sleutelmoment: Dan toch de gelijkmaker van Thibo Somers. Het was een partij die geen winnaar verdiende, de kopbal van Somers zorgde voor dat evenwicht op het scorebord.

Te weinig

Cercle en Standard verdienden afgelopen weekend beiden meer dan wat ze kregen. Een rits mooie kansen bleef toen  voor beide ploegen onafgewerkt, met puntenverlies tot gevolg. Vandaag ook weinig doelpunten, maar nog schrijnender: ook amper kansen.

In de eerste helft zette Fossey na acht minuten Warleson voor het eerst, en het laatst jammer genoeg, aan het werk. Nadien was het vooral vechten, knokken en potigheid. Creativiteit en plezier werden de mond gesnoerd door spierkracht en angst voor het verlies.

Denkey leek een penalty te versieren, na een late hap van Noubi, nét binnen de zestien. Die beet bij nader inzien toch net op tijd. Lardot, die eerst penalty floot, liet zich verbeteren door de VAR en verplaatste de bal van de stip naar de rand van de rechthoek.

De cynischen onder ons verkneukelden zich over 'herspelen' na de VAR-interventie. Wij niet. We zouden niet durven.

Marlon Fossey viert zijn openingsgoal op acrobatische wijze.

Corners beslissen

Na rust was Cercle wat actiever, met Somers die op rechts twee keer iemand centraal vond. Verder bleef het vechten primeren over het voetbal. Voor Standard was Djenepo dan de sterkste man op het veld, maar meer dan een dribbeltje of twee zat er ook voor hem niet meer in.

Het was allemaal prelude op een dol (nu ja) slot. Wisselspeler Price zweepte de bal snoeihard voor doel op corner, waarna Fossey op doorkoppen van Kanga de bal via de lat binnenwerkte.

Signaal voor Cercle om alles naar voren te sturen, en twee minuten voor tijd leverde dat ook op. Somers, met ook een puike wedstrijd achter de rug, werd alleen gelaten door Balikwisha en mocht zo voorbij de kansloze Bodart koppen.

Het heeft veel zweet, in het geval van Bope Bokadi bloed en tranen van de toeschouwers gekost, maar Cercle en Standard keren huiswaarts met één punt ieder. Dat is vooral erg voor Standard, dat de bodem van het klassement kan zien naderen de komende dagen. Cercle lijkt de aansluiting met de top 6 te kunnen verliezen.

Extra jammer voor Standard: enkele minuten voor tijd moest Vanheusden naar de kant, met pijn aan de knie. Als dat maar niet te erg is.

Miron Muslic (Cercle Brugge): "We zijn deels teleurgesteld vandaag, want het was een matige wedstrijd van beide ploegen. Een vrijdagavond verdient meer dan dit gelijkspel. Het doelpunt dat wij tegenkrijgen is verschrikkelijk. Na de gelijkmaker hebben we er alles aan gedaan om nog te scoren, maar dat verdienden we vanavond niet. We waren slordig, maar Standard trapte ook alles lang naar Kanga. Fair play, dat mag, maar ik denk dat beide ploegen beter kunnen."

Ivan Leko (Standard): "Ik heb aan de jongens gezegd dat we het punt moeten respecteren. Zoals we verwachtten op voorhand was het een intensieve match. Maar de jongens waren teleurgesteld, zeker als je voorstaat en de match controleert. We hebben Cercle kunnen tegenhouden met onze defensieve structuur. Ik heb geen grote kans gezien van hen na de 0-1, dus we hadden het gevoel dat we konden winnen vandaag. Maar dat is voetbal, hier moeten we uit leren. Maar één punt is in onze situatie zeker niet slecht."

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

Heet einde voor lauwe match

Na meer dan 103 minuten voetballen zit het erop in Brugge. Cercle en Standard maakten er een absolute vechtpartij van, die 75 minuten lang het kijken moeilijk maakte. Twee corners bepaalden de wedstrijd, die na doelpunten van Fossey en Somers een billijke puntendeling oplevert.

90+6'
90+5'

Laatste vrije trap

Van Der Bruggen maakt een fout, centraal, op Price. Die mag de vrije trap voor zich nemen, maar zijn trap is niet goed genoeg.

90+5'

De absolute slotfase gaat in, met Bodart die zijn tijd neemt om uit te trappen. Krijgen we nog iets?

90+4'

Kanga sterk

En daar gaat Kanga voor de zoveelste keer deze wedstrijd, met Lemarechal als rugzak. Als de brok graniet die hij is, kan hij de bal bijhouden en zelfs nog de meegekomen Dewaele bereiken. Die kan net niet trappen, de corner voor Standard leidt tot niets.

90+4'

Kazeem Olaigbe is te snel voor Fossey, die een fout moet maken om de jongeling af te stoppen. Lardot vindt van niet, maar een fase later krijgt Cercle toch nog een vrije trap. Geen kans echter voor groen-zwart.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'
Somers redt in extremis nog een punt voor Cercle Brugge.
89'

Niet gedaan

Cercle heeft bloed geroken en overweldigt Bokadi achteraan. Met drie tegen één kan het snel gaan voor de thuisploeg, maar Noubi kan nog ontzetten. Zes minuten komen ook deze helft erbij.

88'
87'

Kapitein Somers voor Cercle

We krijgen zelfs een tweede doelpunt! Het is weer op een stilstaande fase, maar ach, erin is erin. Somers mag, helemaal losgelaten door Balikwisha, de bal binnenkoppen. Bodart kan die bal nooit op tijd zien. De bordjes hangen gelijk en Cercle wil meer!

85'

Twee nieuwe slachtoffers van de gevechten: Djenepo en Van Der Bruggen hebben op elkaar ingebeukt in de lucht. Opnieuw komen de verzorgers met spons en spray het veld op. Meteen einde wedstrijd voor Djenepo.

84'

Buitenspel

Wat een doelpunt kan doen. Ineens heeft Standard zelfvertrouwen, Djenepo helpt Balikwisha naar een 1-op-1 met Bodart. Die kan redden, maar Balikwisha stond ook buitenspel.