Districtsschepen uit Deurne stapt op bij N-VA omdat partij te veel naar rechts opschuift: “Daar kan ik niet achter staan”

Deurne -

Deurns districtsschepen Philip Van Acker (58) stapt op bij N-VA. Hij gaat verder als onafhankelijke en maakt de overstap naar Vista. “Ik merk dat het sociale aspect voor mij belangrijker wordt, terwijl N-VA meer en meer naar rechts opschuift”, zegt Van Acker.

Jan Stassijns

Hij lag veertien jaar geleden mee aan de basis van de Deurnse afdeling van de partij, was zes jaar fractieleider in de districtsraad en de afgelopen vijf jaar districtsschepen. Maar nu laat hij N-VA links liggen. Philip Van Acker (58) stapt op bij N-VA en zal voortaan als onafhankelijke zijn mandaat verderzetten.

Van Acker kan zich niet meer vinden in ‘zijn’ N-VA. Het steeds rechtsere discours, zo zegt hij zelf, strookt niet met zijn overtuiging. Uitgerekend in het thuisdistrict van Antwerps burgemeester Bart De Wever, verliest N-VA een trouwe partijsoldaat. “Als je in de politiek stapt, doe je dat vanuit een overtuiging en het geloof in waar je partij voor staat”, zegt hij. “Maar ik merk dat de sociale aspecten voor mij steeds belangrijker worden en ik voel dat N-VA meer en meer naar rechts opschuift. Dat zie ik ook bij onze aanhang. Dat ligt mij niet, daar kan ik niet achter staan.”

“Districten worden uitgehold”

Ook de stiefmoederlijke behandeling van de districten door het stadsbestuur speelt mee. “Onze bevoegdheden worden steeds meer uitgehold. De markt op de Gitschotellei bijvoorbeeld. Dat valt onder het district Borgerhout, maar ligt op de grens. Ik ben blijven strijden voor het behoud van die markt. Maar het stadsbestuur vindt doorstroming belangrijker en dus overrulen ze het district. In het bestuursakkoord van Deurne staat dat we willen gaan voor venstertijden voor vrachtwagens, om minder zwaar verkeer door onze woonwijken te sturen. Ook dat wordt door druk van bovenaf tegengehouden, hoewel dat over onze lokale straten gaat.”

“Ik kon mezelf niet meer overtuigen om bij N-VA te blijven en gewoon ja te knikken”, aldus van Acker.

Districtsschepen Philip Van Acker op de markt van de Ten Eekhovelei in 2020.© Jan Van der Perre

Emotionele beslissing

Voor Van Acker was het een moeilijke, emotionele beslissing. “Ik draai al lang mee en heb veel goede vrienden binnen de partij, maar ik moet dit doen. Het heeft niets te maken met mijn collega’s in het districtsbestuur. Ik sta nog steeds achter ons bestuursakkoord en ga dat blijven steunen.”

Voorlopig behoudt Van Acker zijn bevoegdheden als schepen: Lokale Economie, Markten en Foren, Toerisme, Milieu, Volkstuinen en Feestelijkheden. Al kan het districtscollege onder leiding van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) nog beslissen hem die af te nemen. “Dat is nog niet gebeurd”, zegt Van Acker. “Maar in theorie kan het.”

Van Acker is de tweede schepen in Deurne die als onafhankelijke verdergaat. Twee maanden geleden, in november 2023, gaf ook Freddy Lorent te kennen zijn partij, Open VLD, te verlaten. Van het vijfkoppige districtscollege blijven Tjerk Sekeris (N-VA), Elke Brydenbach (N-VA) en Frank Vercammen (Vooruit) wel achter hun partij staan.

Vista

Van Acker maakt de overstap naar Vista, een kleine, relatief nieuwe partij. “Net zoals N-VA zet het in op de rechten en plichten en de strijd voor een rechtvaardige samenleving, maar wél met een sociaal gezicht”, zegt hij. “Ik heb overwogen om te stoppen met politiek, maar ik zie ook wat er rondom mij gebeurt: de polarisatie, de kwaadheid die er heerst. Ik vind het belangrijk om daar tegenin te gaan.”

LEES OOK. N-VA reageert op vertrek Van Acker: “We gaan zijn bevoegdheden niet afnemen”

De Deurnse districtsraad in 2017, met Philip Van Acker (vooraan, eerste van rechts) als toenmalig fractieleider van N-VA.© Walter Saenen - WAS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen