De ‘onofficiële shortlist’ voor het Nijlense ereburgerschap kan rekenen op heel wat bekende gezichten.© rr

Pommelien ereburger van Nijlen? “Heel graag, maar er zijn nog véél andere toppers die ook in aanmerking komen”

Nijlen, Kessel -

Waarom is Pommelien Thijs nog geen ereburger van Nijlen? De populariteit van de 22-jarige Kesselse ster is momenteel zo groot dat de Nijlense burgervader Paul Verbeeck (CD&V) die vraag geregeld voor de voeten geworpen krijgt. En ja, hij wil daar zeker iets aan veranderen. Al zal dat niet uit de losse pols gebeuren en wordt er meteen nagedacht over nog meer straffe Nijlenaars die gehuldigd zouden kunnen worden.

Bert Provoost

“Via mail, via telefoon en op straat: ik word de laatste tijd geregeld aangesproken met de vraag om Pommelien ereburger te maken”, bevestigt burgemeester Paul Verbeeck. “Ik voel al langer een soort druk bij de bevolking om haar in de bloemetjes te zetten. Met haar nieuwe triomfen op de Gouden K’s en de MIA’s is dat nog meer het geval dan daarvoor. Iedereen is in de gemeente is echt fier op haar.”

LEES OOK. Arthur Vermeeren en Pommelien Thijs zaten in dezelfde lagere school in Kessel: “Hun gemeenschappelijke kenmerk: bescheiden”

“En voor de duidelijkheid: ik kan me daar absoluut in vinden. Alles wat ze aanraakt lijkt in goud te veranderen. Wat Taylor Swift op wereldschaal doet, datzelfde brengt zij teweeg in Vlaanderen. We zouden blij zijn dat we iemand als haar ereburger van onze gemeente zouden kunnen maken. Zeker omdat ze ooit onze eerste kinderburgemeester was en dat ze dat toen ook fantastisch heeft gedaan”, zegt Verbeeck.

Pommelien kreeg de vraag deze week voorgelegd door Peter Van de Veire in de ochtendshow Goeiemorgen morgen op Radio 2. “Ereburger? Grappig. Daar heb ik nu nog nooit aan gedacht. Wat houdt dat eigenlijk in, ereburger zijn?”, vroeg ze zich ook af.

Pommelien Thijs.© Geert Van de Velde

Dat is ook in het gemeentehuis zelf nog niet helemaal duidelijk. Toch is de eerste stap al gezet. “Ik heb mijn diensten onlangs de opdracht gegeven om een reglement op te stellen dat uitstippelt wanneer iemand ereburger kan worden en wat dat precies zal inhouden. De diensten gaan informatie verzamelen over hoe dat in andere gemeenten gebeurt waar er zo’n ereburgerschap wordt uitgereikt. Ik twijfel er niet aan dat Pommelien in aanmerking zal komen en we zouden ze heel graag ereburger maken. Maar er zijn nog veel andere toppers uit onze gemeente die ook in aanmerking kunnen komen. We gaan dit dus niet snel-snel uit de losse pols doen.”

Levende legendes

De burgemeester noemt er meteen een hele reeks op. “Ik wil mij natuurlijk niet vastpinnen op namen, maar ik denk voor de vuist weg wel aan een aantal heel straffe andere inwoners of ex-inwoners met een sterke band met Nijlen die ook in aanmerking genomen zouden kunnen worden. Naast Pommelien is ook voetballer Arthur Vermeeren nu erg hot. Maar we hebben onder andere ook mode-ontwerpster Ann Demeulemeester, acteur Lucas Van den Eynde, darter Kim Huybrechts, topgolfer Thomas Pieters en veldrijdster Marthe Truyen als enorm verdienstelijke Nijlenaars. Ook voormalige toppers uit het wielrennen als Nick Nuyens en Björn Leukemans komen in aanmerking, of topbasketster Sofie Hendrickx.”

LEES OOK. Flashback naar 10 jaar geleden, toen de piepjonge Pommelien Thijs ook al in de krant stond én positief opviel: “Het talent droop er toen al van af”

“En er zijn levende legendes als voetballer Jan Ceulemans en biljarter Raymond Ceulemans die in onze gemeente wonen of gewoond hebben. Om nog maar te zwijgen van Philippe en Inge Duquesnoy, die via Team Eclairs buitenaardse inspanningen gedaan hebben om de slachtoffers van de overstromingen te helpen en eerder ook al door de koning gehuldigd zijn. Je ziet, de lijst is best lang. Als we een reglement hebben, dan bekijken we verder hoe we dat gaan aanpakken”, besluit Verbeeck.

De ‘onofficiële shortlist’ voor het Nijlense ereburgerschap

Pommelien Thijs - zangeres

© Maarten De Bouw

Arthur Vermeeren - voetballer

© Geert Van de Velde

Ann Demeulemeester - mode-ontwerpster

© BELGA

Lucas Van den Eynde - acteur

© Kris Van Exel

Kim Huybrechts - darter

© Joren De Weerdt

Thomas Pieters - golfer

© Getty Images

Marthe Truyen - veldrijdster

© BELGA

Nick Nuyens - wielrenner

© Kris Van Exel

Björn Leukemans - wielrenner

© foto joren de weerdt

Jan Ceulemans - voetballer

© Karel Hemerijckx

Raymond Ceulemans - biljarter

© Kris Van Exel

Sofie Hendrickx - basketbalster

© AFP

Philippe en Inge Duquesnoy - hulpverlener Team Eclairs

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen