Apple plooit voor nieuwe Europese regels: “Een aardverschuiving die hen miljarden zal kosten”

© Shutterstock

Wie een iPhone of iPad heeft, is vanaf maart niet meer alleen op Apple’s eigen Store aangewezen om nieuwe apps te downloaden. Het is een van de aanpassingen die het bedrijf doorvoert om in orde te zijn met de ‘DMA’: een nieuwe reeks wetten waarmee Europa de macht van grote techbedrijven wil inperken. Maar of de gebruiker hier ook beter van wordt, is volgens experts onzeker.

Max Dedulle

“De nieuwe Europese regels brengen risico’s met zich mee voor onze gebruikers en hun toestellen. We kunnen deze gevaren niet uit de wereld helpen, maar de risico’s wel verkleinen.” Dat -of een variatie erop- staat wel vijf keer in een mededeling die Apple vrijdag de wereld in stuurde.

“De toon is heel passief-agressief”, zegt Erwin Taets, docent aan het studiegebied Handelswetenschappen en Toegepaste Informatica aan de VIVES Hogeschool. “Apple moet wel plooien naar de nieuwe wetgeving, maar doet dat duidelijk met stevige tegenzin. En ergens hebben ze ook een punt.”

Aardverschuiving

Waar gaat het over? In maart gaat de Digital Markets Act (‘DMA’) in. Dat is een verzameling wetten waarmee Europa monopolievorming wil tegengaan, en waar de grote techreuzen als Apple, Microsoft en Meta zich naar moeten schikken. Kort door de bocht komt het er op neer dat deze bedrijven hun eigen diensten niet zomaar meer mogen bevoordelen tegenover concurrenten.

In het geval van Apple betekent dit onder meer dat je binnenkort vrijer zal kunnen kiezen welke browser je gebruikt. En belangrijker: je zal je apps niet meer alleen uit de App Store van Apple moeten halen, maar er komen nieuwe ‘winkels’ bij. “En dat is een aardverschuiving, die hen miljarden zal kosten”, zegt techjournalist Dominique Deckmyn.

“Al sinds 2008 kon je niet buiten die App Store, waar Apple de regels bepaalde en 30% van alle inkomsten opstreek. Dat monopolie lijkt nu te gaan sneuvelen. Tot grote vreugde van onder meer game-ontwikkelaar Epic Games. Het was hen al lang een doorn in het oog dat Apple met hun winst ging lopen. Daarom is hun populaire spel Fortnite vandaag niet meer te spelen op iPhones, maar binnenkort maakt het een comeback… in de eigen winkel van Epic Games.”

(lees verder onder de foto)

De regels gelden voor de grote techbedrijven, zoals Google, Amazon en Microsoft.© AFP

Controle valt weg

Maar wordt ook de gebruiker hier beter van? Dat is nog koffiedik kijken, zegt Taets. “De App Store betekende ook een bescherming. Voordat een app daarin te vinden was, controleerde Apple grondig of er geen virussen in zaten of dat je data niet stiekem werd doorgegeven. Die kwaliteitscontrole valt voor een stuk weg, en dat geeft Apple ook aan in de mededeling. Ze vrezen dat dit een doos van Pandora opent, die ze liever dicht hadden gehouden.”

Hoe de andere techbedrijven zich plooien naar de nieuwe regels, zal de komende weken en maanden blijken. Eerder zorgde de Digital Services Act, een andere Europese wetgeving, er nog voor dat Google geen gepersonaliseerde advertenties meer mocht tonen aan minderjarigen. En dat de nieuwste iPhone een standaard USB-C-poort heeft en geen Apple-aansluiting, komt ook door een beslissing uit Brussel.

“Lange tijd leefde het idee dat je big tech niet kon reguleren”, zegt Deckmyn. “Er waren wel regelmatig rechtszaken over monopolievorming, bijvoorbeeld rond Microsoft en Internet Explorer, maar die hadden zelden grote gevolgen. Men werd stilaan zegedronken, maar nu zet Europa toch zijn voet. En dat is hoe dan ook een goeie zaak.”

LEES OOK. In drie stappen is je iPhone een stuk veiliger, experts raden aan om het zo snel mogelijk te doen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen