De huismus was de meest gespotte vogel in 2023
Natuurpunt / François Van Bauwel

Welke vogels fladderen in jouw tuin? Doe mee met het Grote Vogeltelweekend

Natuurpunt organiseert dit weekend opnieuw het Grote Vogeltelweekend. Zoals elk jaar roept Natuurpunt iedereen op om vandaag en morgen een kwartier vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Zo wil de natuurorganisatie in kaart brengen hoe het gesteld is met de vogels in de Vlaamse tuinen. 

Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt is een traditie geworden. Elk jaar gaan tienduizenden Vlamingen achter hun raam zitten om de vogels te tellen die in hun tuin of op hun balkon neerstrijken. Aan de hand van die gegevens kan Natuurpunt in kaart brengen hoe het gesteld is met de tuinvogels in Vlaanderen.

Vorig jaar werden de huismus, koolmees en vink het vaakst gespot. De merel daarentegen heeft het al jaren lastig door het usutuvirus. Dat virus wordt verspreid door muggen en veroorzaakt massale sterfte onder merels. Ook vorig jaar is het usutuvirus nog opgedoken. Afwachten dus of en hoeveel het aantal merels in Vlaanderen verder is gedaald.

Hoe vogels tellen?

Natuurpunt heeft op zijn website een stappenplan geplaatst hoe je op de juiste manier vogels kan tellen: 

  1. Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer en proper water voor én na de vogeltelling.
  2. Neem dit tellijstje en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en bekijk de vogels in je tuin of op je terras gedurende 15 minuten. Je mag ook meerdere kwartiertjes tellen.
  3. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag en geef je telling via de website in. 
  4. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Voor wie geen vogelexpert is, heeft Natuurpunt een handig overzicht gemaakt van de meest voorkomende tuinvogels.

Sinds ik vogels voeder, ben ik verbaasd welke vogels in mijn kleine stadstuin op bezoek komen

Tine Embrechts, actrice en ambassadrice van het Grote Vogeltelweekend

"Het Grote Vogelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen", klinkt het bij Natuurpunt. "En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen." 

Ook actrice Tine Embrechts telt dit weekend vogels. Zij is ambassadrice van het Grote Vogeltelweekend. "Sinds ik de vogels in mijn kleine stadstuin in Borgerhout ben beginnen te voederen, ben ik verbaasd welke vogels er allemaal op bezoek komen", zegt Embrechts. "Onlangs zag ik zelfs een grote bonte specht, terwijl ik dacht dat die enkel op het platteland voorkwam."

"De laatste jaren doet de grote bonte specht het goed omdat er meer oude bomen in onze bossen zijn en dode bomen ook meer mogen blijven liggen. Door hun toename in het bos hebben ze zich nu ook in de stad gevestigd. Zo hebben onze vogeltellers meer kans om spechten te spotten, als er maar een paar grote bomen in de buurt staan", zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. 

De grote bonte specht
Wim Dirckx

Ook scholen tellen mee

Ook scholen deden mee met de vogeltelling. Van 22 januari tot 26 januari telden duizenden leerlingen de vogels op hun speelplaats. "Zo leren ze de dieren van dichtbij kennen en doen ze mee aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen", zegt Natuurpunt. De kauw stond vorig jaar op nummer 1, gevolgd door de zwarte kraai en de houtduif.

De resultaten van het Grote Vogeltelweekend en de Vogeltelweek voor scholen worden maandag 29 januari verwacht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen