© Isosport

Ivan Leko pakt eerste punt met Standard: “In onze situatie is dit een opsteker”

Geen schoonheidsprijs, wel een punt dat Standard in zijn huidige situatie moet koesteren. Het gelijkspel op Cercle Brugge (1-1) geeft Ivan Leko iets om op verder te bouwen. “We kunnen leven met dit resultaat”, sprak een nuchtere Ivan Leko

Thomas Standaert

“Hopelijk hou je van rugby. Voetbal kon je dit bezwaarlijk noemen”, stuurde een collega ons vrijdagavond na affluiten. “We hebben dit seizoen al erger gezien”, luidde ons antwoord. Nee, Cercle Brugge - Standard was allerminst een hoogvlieger, maar wie Standard de afgelopen twee maanden aan het werk heeft gezien kan alleen maar vaststellen dat dit nog één van hun betere wedstrijden was. Wie het kleine niet eert ...

Ook Ivan Leko toonde zich gematigd tevreden over de prestatie van zijn team op Jan Breydel. “Met de wapens die we hebben zijn we competitief geweest tegen een team dat aan het strijden is voor de top zes”, sprak de Kroaat. Eén van die wapens draagt de naam Wilfried Kanga. Een Ivoriaanse tank die de Cercle-verdediging de hele wedstrijd aan de praat hield en de hoekschop doorkopte waaruit Fossey de 0-1 kon scoren. “In dit soort wedstrijden is het meestal de ploeg die het eerste scoort die wint. Jammer genoeg liep het vandaag anders en slikten we nog een late gelijkmaker. Een overwinning was niet geheel onverdiend geweest, maar we kunnen leven met dit resultaat. In onze situatie is dit een opsteker, zeker omdat we er zo hard voor hebben moeten knokken.”

Fossey: "We geven het weg"

Dan was de teleurstelling groter bij doelpuntenmaker Marlon Fossey. De Amerikaanse krullenbol leek Standard met zijn eerste seizoenstreffer een eerste zege te bezorgen sinds eind november, tot Somers in minuut 88 de gelijkmaker binnen kopte na slap verdedigend werk van Balikwisha. “Voor de wedstrijd hadden we wellicht getekend voor dit punt. Nu hadden we de drie punten in handen en hebben we ze zelf weggegooid. Iemand vergeet zijn man te dekken op die corner. Dat soort fouten moeten eruit. We kunnen dus niet tevreden zijn met dit resultaat”, aldus de Californiër.

© Isosport

“Toch vind ik dat we beter staan te voetballen sinds de komst van de nieuwe coach”, vervolgde Fossey. “Ook al hebben we nog geen wedstrijd gewonnen onder hem. Hij heeft duidelijke ideeën, een duidelijk plan, en dat begin je te zien op het veld.”

Blessure Vanheusden: "Moeilijk in te schatten"

In het klassement blijft Standard op de tiende plaats wel gevaarlijk dicht boven de gevarenzone zweven. Woensdag ontvangt het landskampioen Antwerp. In de heenronde gingen de Rouches nog met de billen bloot op de Bosuil (6-0). “We moeten de positieve dingen onthouden uit deze wedstrijd en dan snel schakelen naar Antwerp”, blikte Leko al vooruit op het duel tegen zijn ex-club.

Of Leko voor die wedstrijd kan rekenen op zijn aanvoerder Zinho Vanheusden is nog hoogst onzeker. De Hasselaar moest een kwartier voor tijd naar de kant met een knieblessure. “Ik weet nog niet hoe ernstig het is”, tastte ook zijn coach nog in het duister. “Maar Zinho is een belangrijke speler voor ons. Hij is niet voor niets onze aanvoerder. Hij sukkelt al een tijdje met deze blessure. We hopen dat het meevalt, maar op dit moment is dat nog moeilijk in te schatten.”

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik