Direct naar artikelinhoud
AchtergrondMedia

Nominatiesysteem bij de Kastaars! doet wenkbrauwen fronsen: ‘Het initiatief is er niet om de omroepen zelf te vieren’

Nominatiesysteem bij de Kastaars! doet wenkbrauwen fronsen: ‘Het initiatief is er niet om de omroepen zelf te vieren’
Beeld dm

Met de Kastaars! heeft Vlaanderen weer mediaprijzen, al duiken in de lijst met genomineerden toch vooral de namen van de organisatoren op. Op de longlist voor de hoofdcategorieën scoren VRT, DPG Media en Play Media zelfs exact evenveel nominaties. Toch ontkennen zij dat er quota gelden.

Met een karrenvracht aan zingende BV’s en flitsende decorstukken bewandelde de eerste editie van de Kastaars! vorig jaar de dunne lijn tussen awardshow en koortsdroom. In hun poging om het Vlaamse medialandschap in de bloemetjes te zetten, kozen initiatiefnemers DPG Media, VRT, Play Media en Streamz resoluut voor een frivole toon. Alleen beleefden niet alle zenders een even glorieuze avond. Een publiekspanel van 2.000 Vlamingen kende de VRT zowat evenveel nominaties toe als de twee commerciële bedrijven tezamen. Een behoorlijke domper op de feestvreugde voor DPG en Play, al verdeelden de kijkers de prijzen uiteindelijk evenrediger. Play4 ging toen met de belangrijkste awards aan de haal.

Voor de tweede editie, die vanavond plaatsvindt, komen de drie organisatoren met opmerkelijk gelijke kansen aan de start. In de categorieën televisieprogramma, nieuwkomer, mediapersoonlijkheid en fictie scoren Play Media, VRT en DPG Media op de longlist precies evenveel nominaties. De divisies zijn ook uitgebreid om er meer titels in op te kunnen nemen. Het is een behoorlijke trendbreuk met vorig jaar en de kritische kijker kan zomaar eens vermoeden dat de organisatoren quota invoerden voor de nominaties.

Als verschillende omroepen samen een feest plannen, kan het immers wat ongemakkelijk zijn als een van hen er meteen met kop en schouders bovenuit steekt. Toch ontkennen zij dat met klem. “De omroepen hebben zich geëngageerd om zo gevarieerd mogelijk te nomineren zodat alle genres, programma’s, content en personen zo goed mogelijk aan bod komen”, laten de zenders weten.

Vergeten programma’s

Directe quota zijn er volgens de initiatiefnemers niet, maar ze pasten het wedstrijdreglement wel aan. De nominaties worden niet langer bepaald door een publiekspanel, maar door een vakjury die de organisatoren zelf samenstelden. Hun vragen of zij er bij hun deliberatie op letten om alle zenders gelijke kansen te gunnen, is onmogelijk. De Kastaars! wil hun identiteit niet prijsgeven.

Vast staat wel dat hun voorkeuren behoorlijk afwijken van het panel dat vorig jaar de lakens uitdeelde. Toen was bijvoorbeeld slechts één van de tien kanshebbers uit de categorie mediapersoonlijkheid een VTM-gezicht, terwijl de zender nu goed is voor vier van de twaalf nominaties. Populaire VRT-gezichten als Danira Boukhriss Terkessidis of Philippe Geubels verdwijnen zo uit de lijst.

Het vernieuwde nominatieproces kwam er volgens de Kastaars! niet om de pax media te versterken, maar om ook kleinere titels een kans op goud te bieden. “De populaire kleppers, vaak top of mind, krijgen zo ook terecht concurrentie van programma’s die onbewust misschien vergeten worden, maar daarom niet minder impact hadden”, aldus de zenders. Het valt inderdaad op dat in een competitieve categorie als die van beste televisieprogramma kleppers als The Masked Singer (VTM) of Down the Road (VRT) naast de bescheiden Streamz-projecten Zillion, the Lost Tapes of Belgium’s Next Top Model staan.

De ‘Kastaars!’-presentatoren Koen Wauters, Danira Boukhriss Terkessidis en Gert Verhulst. Een anonieme vakjury stelde de longlist voor de Vlaamse mediaprijzen samen.Beeld VRT

Tegelijkertijd leidt de neiging om alle zenders evenveel nominaties te gunnen tot enkele opmerkelijke keuzes: kijkcijferkanonnen als Château Planckaert (VRT) of Over de oceaan (Play4) vallen uit de boot en Canvas scoort geen enkele nominatie bij de publieksprijzen. In de categorie fictie komt het aanbod van de VRT, de grootste fictieproducent, dan weer niet tot zijn recht. Want hoe valt het te verklaren dat het geprezen De twaalf niet genomineerd is, maar het studentikoze 2DEZIT (Streamz) en telenovelle Lisa (VTM) wel?

Geloofwaardigheid

In de categorieën voor podcasts en online persoonlijkheid wordt de dominantie van de grote mediagroepen doorbroken. Daar duikt ook werk van onafhankelijke makers op, al klonk er de voorbije weken ook uit die hoek gemor. Average Rob, een van de meest succesvolle videomakers uit ons land, staat namelijk niet in het rijtje van zestien (!) gelukkigen die naar de trofee voor online persoonlijkheid meedingen.

De organisatie wees er wel op dat hij bij deze editie gediskwalificeerd was omdat hij vorig jaar al de prijs voor online videoreeks mee naar huis nam. Een categorie die ondertussen niet meer bestaat. Het is een valabel excuus, al doet ze de geloofwaardigheid van de Kastaars! weinig deugd. Zeker omdat de initiatiefnemers soms wel de regels aanpassen om bepaalde content een plaats te geven. De Streamz-reeksen Zillion, the Lost Tapes en Belgium’s Next Top Model zijn bijvoorbeeld genomineerd in de categorie televisieprogramma, en niet bij de nieuwkomers. Terwijl ze daar in theorie wel bij horen.

Het nominatiesysteem doet sommigen misschien de wenkbrauwen fronsen, maar de zenders laten weten dat het publiek de kaarten nog dooreen kan schudden. De voorbije weken kon het publiek zijn stem uitbrengen voor zeven verschillende categorieën. Vrijdag werden de eerste resultaten daarvan duidelijk in een shortlist en het aantal nominaties per zender liep daar iets sterker uiteen. Al worden alle omroepen bij elk van de hoofdcategorieën minstens een keer vernoemd.

Opnieuw toeval, klinkt het bij de zenders. “Het initiatief is er niet om de omroepen zelf te vieren. De kijker beslist uiteindelijk ook over alle winnaars, niet de mediagroepen.” Dat een populaire soap als Thuis niet genomineerd is als beste fictie en het veel kleinere Assisen wel, is volgens de zenders dus de wil van het volk.

Kastaars! is zaterdagavond om 20 uur te zien op VRT 1, VTM en Play4.