Limburgse boeren betogen bij wedstrijd Sint-Truiden, Boerenbond plant acties vanaf dinsdag

Het Frans boerenprotest waait over naar ons land. In Wallonië vonden op zaterdag filterblokkades plaats. In Vlaanderen laten boeren van zich horen tijdens een voetbalwedstrijd. Andere acties volgen vanaf dinsdag, belooft de Boerenbond.

aj, blg, dvf

In de marge van de wedstrijd Sint-Truiden - Racing Genk verzamelden een honderdtal boeren aan het stadion om hun ongenoegen te tonen over het Europees landbouwbeleid. “Voor ons is de maat vol”, zegt Lotte Arkens van de Groene Kring Limburg, de jongerenafdeling van de Boerenbond. “We hebben een probleem met het Europese beleid, net zoals in onze buurlanden. Het zijn regeltjes op regeltjes, die onhoudbaar worden en waarvan we niet meer weten welke regels nog van toepassing zijn en welke niet.” De landbouwers arriveerden rond 12 uur aan de rotonde in Sint-Truiden waar een twintigtal tractoren zich voor het voetbalstadion parkeerden, terwijl de rest naar een zijweg werd afgeleid.

Met hun actie willen ze vooral de aandacht trekken van Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD), die de wedstrijd zou bijwonen. Zij belooft in de namiddag een delegatie te ontvangen. De politie verwacht weinig problemen door de actie van de landbouwers, maar vraagt alle supporters om “op tijd te komen”.

Filterblokkades

Waalse boeren hielden vrijdag al acties in Luik, Brussel en aan de Frans-Belgische grens. Zaterdag wierp de Fédération Wallonne de l’Agriculture filterblokkades op aan een handvol rotondes in de Waalse provincies Luik en Namen.

Zondag wil ook de Fédération des jeunes agriculteurs (FJA), de organisatie voor jonge landbouwers, snelwegblokkades opzetten op de E42 en E411 in Daussoulx (Namen) en op de E19 in Halle (Vlaams-Brabant). De actie in Daussoulx zal plaatsvinden vanaf 14 uur, die in Halle vanaf 20 uur. De organisatie verwacht dat er op beide plaatsen honderden tractoren aan de acties zullen deelnemen.

De blokkades zijn nog maar het begin. Volgende week houden de Waalse boeren een volledige actieweek, met als hoogtepunt een protestactie in de Europese wijk, komende donderdag.

De Vlaamse boeren hebben vooralsnog geen verdere grootschalige acties gepland, maar vrijdagavond brak er wel een spontane protestactie uit aan de vakbeurs Agro-Expo in Roeselare. Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) werd na de officiële opening opgewacht door enkele jonge landbouwers die hun ongenoegen over het stikstofdecreet uitten.

Toch groeit ook in Vlaanderen het ongenoegen. “Boeren willen hun stem laten horen. En willen daarbij steun vanuit de maatschappij”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond. De landbouworganisatie zou vanaf dinsdag lokale acties plannen. De aftrap zou gegeven worden in Antwerpen. Op maandag belooft de Boerenbond meer info over hun acties.

“Wij voorzien prikacties met filterblokkades in de loop van volgende week”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) aan het Nieuwsblad. “Daarmee willen we de burgers, en via hen ook de politici, sensibiliseren dat het zo écht niet verder kan.”

Waals boerenprotest in Villers-le-Bouillet (Luik) zaterdag.© belga

“Het stikstofdecreet, de Europese Green Deal, het gebrek aan langetermijnvisie, de opeenstapeling van nieuwe regels, het zorgt allemaal voor stijgende kosten, dalende inkomsten en groeiende onzekerheid”, aldus Vandamme. “Over 10 jaar is de helft van de Vlaamse boeren pensioengerechtigd, terwijl er amper instroom is van jonge boeren. Als we voor onze voedselvoorziening niet volledig afhankelijk willen worden van enkele grote multinationals, dan moet het roer dringend om.”

Auto’s in brand

Franse boeren komen al dagenlang in het hele land op straat uit protest tegen de hoge brandstofprijzen, hun dalende inkomen en het strenge Europese landbouwbeleid. De protesten woeden steeds heviger. Vrijdag blokkeerden landbouwers maar liefst 400 kilometer snelweg in het zuiden van het land, en ook rond Parijs blokkeren zo’n 200 tractoren de wegen. Ze dreigen ermee de Franse hoofdstad lam te leggen als er op korte termijn geen oplossingen komen.

In Nîmes, in het zuidoosten van Frankrijk, hebben protesterende boeren vrijdagavond het kantoor van de douane en acht auto’s in brand gestoken. De brand begon rond 19 uur en was zo’n twee uur later onder controle, maar “ernstige schade” aan het gebouw en aan de wagens kon niet vermeden worden, zei de prefect van de stad vrijdagavond. Eerder op de dag werd ook in Narbonne het kantoor van een ziekenfonds voor landbouwers en een vrachtwagen in brand gestoken.