Ga naar de inhoud
MVDP boekt in Hamme zijn elfde overwinning.

X²O Trofee klassement

naamresultaat
1
Lars van der Haar
in 8u06'25"
2
Eli Iserbyt
op 1'31"
3
Michael Vanthourenhout
5'41"
4
Cameron Mason
5'52
5
Mathieu van der Poel
8'53"
6
Niels Vandeputte
9'16"
7
Toon Vandebosch
10'02"
8
Jens Adams
10'02"
9
Joran Wyseure
17'38"
10
Joris Nieuwenhuis
19'35"

Van der Poel laat sterke Vanthourenhout even spartelen maar duwt ook in Hamme iedereen kopje-onder

 za 27 januari 2024 15:57
Flandriencross
X²O Trofee
8 rondes
15:00 Hamme
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Mathieu van der Poel heeft een week na zijn 'nederlaag' in Benidorm opnieuw aangeknoopt met de zege. De Nederlandse wereldkampioen kreeg in de X2O-cross in Hamme veel weerwerk van een sterke Michael Vanthourenhout, maar duldde finaal geen tegenstand. Het is zijn elfde zege op 12 crossen deze winter. 

    Podium vol kampioenen

    "Ik hoop dat Mathieu van der Poel zich toch een half uurtje kalm houdt", vertelde Eli Iserbyt voor aanvang van de Flandriencross in Hamme.

     

    Woorden die Van der Poel ter harte nam, al had de wereldkampioen na een slechte start ook weinig andere keuze. Van der Poel dook pas rond de 10e positie het veld in en moest de eerste halve ronde gebruiken om op te schuiven.

     

    Dat lukte uiteindelijk wel vlot, maar echt wegknallen? Daar wachtte hij toch nog maar even mee. Tot hij na een klein halfuurtje genoeg had van zijn gezelschap en langs de materiaalpost met krachtige rukken wegsnelde van de ruime kopgroep.

     

    Michael Vanthourenhout pikte nog wel even zijn wagonnetje aan, maar het beulswerk van de wereldkampioen werd de Europese kampioen na een tijdje toch te veel.

     

    Vanthourenhout hield Van der Poel nog ruime tijd binnen schot, maar terugkeren zat er nooit meer in. Aandacht naar de strijd om plek 3, dan maar. Want daar bleef een vijftal erg lang aan elkaar gewaagd.

     

    Tot Lars van der Haar zijn fiets in de slotronde dwars op het parcours parkeerde. Iserbyt en Niels Vandeputte snelden weg en vochten onderling uit wie mee op het podium mocht, die eerste trok uiteindelijk aan het langste eind.

     

    Zo kregen we 3 kampioenentruien op het podium in Hamme. Van der Poel heeft zijn 6e zege in Hamme beet, maar nog straffer: zijn saldo staat nu op 11 op 12 dit seizoen.

    Bekijk hier de reacties na de Flandriencross

    Mathieu van der Poel (1e): "Ik heb veel getraind in Spanje en voelde dat dat nog in de benen zat. Het ontbrak me wat aan frisheid vandaag. Maar dat was ook wel te verwachten en bleek uiteindelijk niet erg, al was Michael wel goed vandaag. Hij was vorige week ook sterk en is iemand om altijd rekening mee te houden. Het is leuk om morgen dicht bij huis te rijden, volgende week staat dan in het teken van rusten en frisheid opdoen."

    Michael Vanthourenhout (2e): "Het was aanklampen vandaag. Dat lukte 1 ronde, maar daarna moest ik gas terugnemen. Ik wou ook niet volledig over mijn toeren gaan, want dan was het nog moeilijk geweest om vooruit te blijven voor plek 2. Ik voelde wel dat ik goeie benen had, maar uiteindelijk weet je dat de move van Mathieu er komt. Ik ben blij dat ik de 2e plek nog kon vasthouden. Nu hoop ik dat ik gezond blijf in de komende week en dan zien we wel."

    Uitslag Flandriencross

    naamresultaat
    1
    Mathieu van der Poel
    in 58'13"
    2
    Michael Vanthourenhout
    op 16"
    3
    Eli Iserbyt
    51"
    4
    Niels Vandeputte
    54"
    5
    Lars van der Haar
    1'02"
    6
    Toon Vandebosch
    1'06"
    7
    Cameron Mason
    1'07"
    8
    Joran Wyseure
    1'36"
    9
    Jens Adams
    1'48"
    10
    Felipe Orts
    2'16"

    Fase per fase

    16:00

    Van der Poel pakt 11 op 12, Vanthourenhout en Iserbyt zorgen voor Belgische kleur in top 3

    15:59

    Van der Poel is voor de 6e keer flandrien!

    Van der Poel, wie anders? De wereldkampioen wint voor de 6e keer de Flandriencross in Hamme! Vanthourenhout komt 20 seconden later binnen, Iserbyt houdt Vandeputte af voor plek 3.

    15:56

    We krijgen hier de dans der wereldkampioenen te zien in Hamme.

    Ruben Van Gucht
    15:55

    Foutje Van der Haar!

    Iserbyt en Vandeputte profiteren van een foutje van Van der Haar en snellen weg uit het groepje. Iets later lijkt Vandeputte Iserbyt helemaal te moeten laten gaan.

    15:53

    Mason hing daarnet nog aan de rekker, maar keert nu toch terug in groep 3. Krijgen we een sprintje voor de derde plek?

    15:52

    Laatste ronde!

    De wereldkampioen begint aan zijn slotronde. Helemaal freewheelen kan hij niet, want Vanthourenhout ligt nog steeds op de loer. Van der Poel heeft 18 seconden bonus.

    15:50

    Net als bij de vrouwen daarnet is de strijd om plek 3 nog het spannendst. Vier kanshebbers blijven over: Iserbyt, Van der Haar, Vandeputte en Vandebosch.

    15:47

    Voetje aan de grond

    Vanthourenhout is iets te enthousiast en moet bij het uitkomen van een bocht een voetje aan de grond zetten. Dat zal hem opnieuw enkele tellen kosten.

    15:47

    54 seconden na Mathieu van der Poel passeren ook Iserbyt en co. aan de streep. De kloof naar plek 2 (40 seconden) is te groot om Vanthourenhout nog te bedreigen.

    15:45

    13 seconden

    Vanthourenhout geeft zich nog niet gewonnen, maar moet wel weer enkele meters prijsgeven. 13 seconden is het verschil aan het einde van ronde 6.

    15:42

    In de achtergrond blijven ze allemaal aan elkaar gewaagd. Niemand van het vijftal in groep 3 krijgt een gaatje bijeengefietst.

    15:39

    6 seconden

    Vanthourenhout knabbelt aan de voorsprong van Van der Poel en komt weer enkele seconden dichter! Krijgen we toch nog spanning?

    15:36

    Vanthourenhout bijt op de tanden en laat de kloof niet veel groter worden, maar terugkeren wordt wel heel moeilijk. Van der Haar bepaalt het tempo in groep 3.

    15:33

    9 seconden

    Negen tellen. Dat is het verschil aan de streep tussen koploper Van der Poel en Michael Vanthourenhout. Groep 3, met onder meer Iserbyt en Van der Haar, hangt op een halve minuut.

    15:32

    MVDP gebruikt alweer de materiaalpost om aan te vallen: hij gaat solo

    15:31

    Het kloofje wordt nu toch wat groter. Van der Poel heeft 5 seconden beet, is de vogel gaan vliegen?

    15:29

    Vanthourenhout plooit stilaan in het wiel van de wereldkampioen, maar kraakt nog niet helemaal. Hoelang houdt hij dit nog vol?

    15:27

    2 leiders!

    Bij de derde passage aan de finish krijgen we 2 koplopers: Van der Poel en Vanthourenhout. Iserbyt, Vandeputte en Van der Haar moeten achtervolgen.

    X²O Trofee
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    01/11
    Koppenbergcross
    25/11
    X²O-trofee Kortrijk
    16/12
    X²O-trofee Herentals
    01/01
    GP Sven Nys
    04/01
    Duinencross
    27/01
    Flandriencross
    11/02
    Krawatencross
    18/02
    X²O-trofee Brussel