Huiszoekingen in België en Frankrijk in onderzoek naar rusthuisgroep Orpea

Archiefbeeld.© REUTERS

In Frankrijk, België en vier andere Europese landen zijn recent huiszoekingen uitgevoerd en verhoren afgenomen in het kader van een onderzoek naar de Franse rusthuisgroep Orpea. Dat meldt het parket van Nanterre. Orpea kwam eerder al in opspraak door een schandaalboek dat wantoestanden blootlegde in de woonzorgcentra.

wver
Bron: BELGA

De huiszoekingen vonden plaats op 11 en 12 januari, in Frankrijk, ons land, Luxemburg, Zwitserland, Italië en Portugal. 

LEES OOK. Onderzoek naar rusthuisgroep Orpea in Frankrijk wegens mishandeling van senioren

Het gerechtelijk onderzoek werd in juni 2023 geopend, naar misbruik van vertrouwen, misbruik van vennootschapsgoederen en het witwassen van geld. Twee voormalige toplui van de groep werden eerder al in voorlopige hechtenis genomen. 

Onvrijwillige doodslag

Naar de Franse groep lopen overigens verschillende onderzoeken. In november 2023 werd door het parket van Nanterre een onderzoek opgestart naar onvrijwillige doodslag, verwondingen, het niet helpen van een persoon in nood en het in gevaar brengen van anderen.

Orpea kwam in januari 2022 in opspraak door het boek ‘Les Fossoyeurs’ (‘De doodgravers’) van de Franse journalist Victor Castanet. In het boek was sprake van rantsoenering en van ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Daarnaast was er ook sprake van financieel wanbeheer. Intussen is de oude directie vervangen en is een transformatie gestart. Orpea is in ruim 20 landen actief, waaronder ook België.

LEES OOK. “Wat de inspectie aantrof, is mensonterend”: woon-zorgcentrum onder verhoogd toezicht na schrijnende taferelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen