Het Waalse boerenprotest in Corbais in Waals-Brabant

Protestacties van Waalse landbouwers: blokkades rond gewestwegen, morgen ook snelwegblokkades in Namen en Vlaams-Brabant? 

De Waalse landbouwers protesteren opnieuw om de strenge Europese milieunormen en hun dalende inkomsten aan te kaarten. Met de protesten willen ze politici en burgers sensibiliseren. De Waalse landbouwers hebben verschillende filterblokkades opgericht op rotondes en gewestwegen die voorlopig geen grote hinder veroorzaken. Morgen wil de Franstalige landbouworganisatie FJA snelwegblokkades opzetten in Namen en Vlaams-Brabant. En ook de Vlaamse landbouwersorganisaties plannen acties de komende dagen.

Op verschillende rotondes en gewestwegen in alle Waalse provincies hebben Waalse landbouwers tot 18 uur de weg geblokkeerd. Ze lieten het verkeer mondjesmaat door, want volgens de Waalse boerenfederatie FWA wilden ze geen grote verkeershinder veroorzaken. "We willen de burger niet blokkeren, wel aantonen dat het systeem niet werkt." 

Wat ze ook willen doen? Mensen en politici sensibiliseren. Ze protesteren namelijk tegen de strenge Europese milieuregels die het de landbouwers moeilijk maken om hun producten te blijven telen. Bijkomend vinden ze ook dat ze te weinig inkomsten hebben.  

"We hebben problemen met de prijzen. We krijgen ook veel normen opgelegd door de Europese landbouwpolitiek", zegt jonge landbouwer Julien Boesmans. "Alles wordt alleen maar ingewikkelder. We krijgen steeds meer controles en beginnen het beu te worden." 

Locaties Waalse blokkades

De Waalse boerenfederatie FWA verspreidde een lijst met de locaties van de protestacties:

Provincie Namen

  • Wierde: filterblokkade

  • Op de N80 in Bouge

Provincie Luik

  • Villers-le-Bouillet: met blokkade van rotondes wordt de toegang tot de E42 versperd.

  • Op de rotonde in Battice

Provincie Luxemburg

  • Op de rotonde Étoile in Libramont

Provincie Henegouwen

  • Op de rotonde van Zinnik

  • Aan de Esplanade de l'Europe in Doornik 

Provincie Waals-Brabant

  • Op de rotonde N25 (bekend als "de la voile") in Corbais

Snelwegblokkades in Vlaams-Brabant en Namen

De Franstalige landbouworganisatie Fédération des jeunes agriculteurs (FJA) wil morgen opnieuw protesteren. Deze keer zien ze het grootser en willen ze snelwegblokkades opzetten op de E42 en E411 in Daussoulx (provincie Namen) en op de E19 in Halle (Vlaams-Brabant). De organisatie roept er op tot een "algemene mobilisatie" van haar leden.

De actie van de jonge Waalse landbouwers in Daussoulx zal plaatsvinden vanaf 14 uur, in Halle zal dat vanaf 20 uur gebeuren. FJA verwacht dat er op beide plaatsen honderden tractoren aan de acties zullen deelnemen.

Als steun voor de landbouwers, werd dit verkeersbord in Nivelles omgedraaid

Duurzaam maar niet haalbaar

Europa wil een duurzame landbouw invoeren, precies om met de klimaatveranderingen te kunnen omgaan. Veel landbouwers zien dat wel zitten, maar willen geen verlies lijden. "We willen naar een groene landbouw gaan, maar we moeten voldoende steun krijgen van Europa en het Waalse gewest", zegt Anne-Laure Michiels van FWA. 

De Waalse boerenfederatie stelt een aantal eisen op. Zo willen ze onder andere betere en eenduidige wetgeving en administratieve vereenvoudiging. Ook willen ze af van het verplicht tijdschema. Boeren moeten nu een deel van hun akkers verplicht braakliggend laten, zonder opbrengst dus, en mogen maar op bepaalde tijdstippen ploegen of zaaien. Ze eisen ook een grondige herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De jonge landbouwers van FJA leggen ook de nadruk op de problemen die er bestaan voor de overdracht van landbouwbedrijven. "De gemiddelde leeftijd van een bedrijfsleider is 55 jaar, slechts een op de vijf bedrijfsleiders van 50 jaar of ouder zegt een opvolger te hebben en veertig procent weet al dat ze er geen zullen vinden", zegt FJA.

"Er zijn veel administratieve veranderingen. Dat is heel ingewikkeld om in de praktijk te brengen", klaagt landbouwer Vincent Michotte aan. "Het is de druppel die de emmer heeft doen overlopen." 

BEKIJK - de boeren krijgen ook begrip: "we eten met hen" :

Videospeler inladen...

Wat met de Vlaamse boeren?

Opvallend in het landbouwersprotest is dat Vlaanderen achterwege blijft. Er is protest in Frankrijk, Duitsland en nu ook in Wallonië, maar dus minder of niet in Vlaanderen. 

Op de landbouwbeurs in Roeselare hadden enkele boeren daar een reden voor. "Ik begrijp dat er protesten zijn, maar het land platleggen en veel schade aanleggen is niet altijd een goed idee." 

Maar of de Vlaamse landbouwers niets gaan ondernemen, wilden ze ook niet gezegd hebben. "Ik denk dat het hier ook wel volgt. Het wordt echt te erg. Ik denk dat administratie van de landbouw in België ook de spuigaten uitloopt. Wij zijn hier niet beter af dan in Frankrijk." 

Intussen is duidelijk dat er effectief ook in Vlaanderen acties komen. Vanavond heeft het Algemeen Boerensyndicaat aangekondigd dat ze morgenmiddag gaan manifesteren bij het voetbalstadion van Sint-Truiden. Daar wordt dan gespeeld tegen Racing Genk. De politie is verwittigd, het is niet de bedoeling burgers te hinderen, zegt het ABS.  

De Boerenbond wil dinsdag actievoeren in de provincie Antwerpen, en ook nog andere acties worden voorbereid, mogelijk met tractoren. Volgens de landbouworganisaties is er een grote actiebereidheid. 

Franse boeren steken douanekantoor en auto’s in brand

Want ook in Frankrijk komen de boeren op straat om dezelfde reden. Ze eisen minimumprijzen voor hun producten en willen goedkope brandstof voor hun landbouwmachines.

Na al enkele dagen van protesten verliep het er vandaag wat grimmiger. Protesterende boeren hebben in het zuidoosten van Frankrijk een kantoor van de douane en verschillende auto's in brand gestoken.  

De Franse premier Gabriel Attal stelde gisteren een aantal maatregelen voor om de landbouwers tegemoet te komen.  Ondertussen hebben de protesterende boeren hun blokkades voor een groot deel dan ook opgeruimd. Er staan nog 38 van de 113 blokkades. Het gaat maar om een tijdelijke opschorting. Volgende week beginnen ze opnieuw.  

BEKIJK - In het spoor van het Waalse boerenprotest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen