Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt vraag van de week: “Mijn vriendin profiteert van me op financieel vlak, hoe moet ik dit aankaarten?”

De vriendin van Marie kampte heel wat jaren met geldzorgen, en Marie sprong altijd graag bij. Ondertussen is de financiële situatie van de vriendin van Marie verbeterd, maar lijkt ze het evident te vinden dat Marie hun restaurantbezoekjes nog altijd betaalt. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies.

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast "Vraag het aan Rika".

De vraag van Marie: “Ik ben altijd degene die betaalt op restaurant, hoe kan ik dit omkeren?”

Marie (42) heeft al meer dan 20 jaar een goede vriendin. “Ze was er voor mij op moeilijke momenten, en daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Ik was er ook voor haar op moeilijke momenten.”

“Gedurende jaren had ik het financieel heel wat breder dan zij. Als we op stap gingen, betaalde ik altijd de rekening, en ik vond dat niet meer dan normaal.” 

“Intussen is haar financiële situatie veel beter geworden. Toch blijf ik betalen. Ik heb het gevoel dat mijn vriendin dat evident vindt, en dat begint te knagen. Soms krijg ik het gevoel dat er van me geprofiteerd wordt. Ik weet niet goed hoe ik dit moet aankaarten zonder dat het invloed heeft op onze vriendschap.”

BELUISTER - Rika Ponnet beantwoordt de vraag van Marie

Het antwoord van Rika Ponnet: “Kijk eens in eigen boezem, en pak het subtiel aan”

Een vriendin waar je altijd voor moet betalen, is dat wel een goede vriendin? Volgens Rika Ponnet zijn er veel evenwichten mogelijk: “Het klinkt hier alsof de ene er wat meer heeft ingestoken dan de andere. Maar Marie vond dat lang zeer oké, dus ik vermoed dat de situatie ervaren werd als een evenwicht.”

Een dankjewel kan al een vorm van evenwicht en appreciatie zijn

Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Ook als mensen gaan daten, gebeurt dit. De ene betaalt dan de rekening, en de andere betaalt niks. Mensen zijn dan niet gefrustreerd omdat ze betaald hebben, maar wel omdat er geen vorm van erkenning voor komt. Een dankjewel kan al een vorm van evenwicht en appreciatie zijn.”

“Wie betaalt, bepaalt”

“Ik zie het wel vaker in vriendschappen: dat degene die geeft niet zomaar geeft. De andere heeft ook vaak door dat er aan dat geven een andere component zit dan het betalen van de rekening.”

“Ook bij koppels is dat zo. Als er één iemand ‘de provider’ is, wordt de andere in een kwetsbare positie geplaatst. Want wie betaalt, bepaalt. Je wordt een soort baas, en dat geeft je een gevoel van controle. Dat is ook een comfortabele positie.”

“Of we allemaal geven uit altruïsme? Nee, daar geloof ik niet in. Het geven geeft je ook gewoon een goed gevoel. Zolang er evenwicht is, is dat ook geen enkel probleem. Maar in deze situatie is er een onevenwicht ontstaan.”

Wat moet Marie doen?

“Marie kijkt best eens in eigen boezem. Ze moet zich afvragen wat haar diepere motieven zijn: waarom geeft ze zo graag? Waarom doet ze dit?”

En wat de vriendin betreft: “Ik ga niet uit van slechte wil, ik vermoed dat het hier om een gewoonte gaat. Marie pakt het dus best subtiel aan. Want als ze haar vriendin gaat beschuldigen van een profiteur te zijn, dan stopt de vriendschap. Je legt dan een bom onder de relatie, zelfs als je dat rustig aankaart.”

“Ik zou Marie dus aanraden om de volgende keer wel nog de rekening te betalen op restaurant. Maar ze zegt er best bij: ‘de volgende keer mag jij het restaurant kiezen, en dan is de rekening voor jou’.”

“Doe dat heel ‘casual’, zonder er dieper op in te gaan. Dan is de boodschap gegeven, en waarschijnlijk ook geland.”

Meest gelezen