© BELGA

Fem van Empel rijdt van start tot finish aan de leiding in Flandriencross in Hamme: “Wist halfweg koers dat het binnen was”

Fem van Empel (Visma-Lease a Bike) heeft zaterdagmiddag op impressionante wijze de Flandriencross in Hamme gewonnen. De wereldkampioene dook als eerste het veld in en gaf haar koppositie nooit meer af.

Marnix Taes

Van Empel wilde al snel korte metten maken met de tegenstand en dook als eerste het veld in. De wereldkampioene nam al snel een kleine voorgift op de concurrentie na een foutje van Nederlands kampioen Lucinda Brand (Baloise Trek Lions). Het Crelan-Corendon-duo Marion Norbert-Riberolle en Manon Bakker wilde de Nederlandse alleswinnares niet al in de eerste ronde laten gaan en zetten de achtervolging in, maar de voorsprong van Van Empel liep al tot boven de tien seconden.

Brand kwam na haar foutje pas in ronde twee onder stoom met haar landgenote Denise Betsema in haar wiel. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal had echter op haar adem getrapt en moest samen met Norbert-Riberolle haar landgenotes Brand en Bakker laten gaan. Voor Van Empel was het opnieuw een eenzame cross aan de leiding en de Nederlandse breidde haar voorsprong in spaarmodus stelselmatig uit.

Laura Verdonschot en Norbert-Riberolle vochten een Belgische strijd uit voor plekken vijf en zes, meer voorin nam Brand zoetjesaan afscheid van Bakker in de blubber van Oost-Vlaanderen. De winnares van de wereldbeker in Val di Sole moest bovendien achterom kijken, want Verdonschot was ondertussen opgeschoven naar plek vier. De Belgische van De Ceuster-Bonache kwam zelfs op negen seconde, tot ze plat op haar buik ging in de modder en een podiumplaats in rook zag opgaan. Van Empel werkte al glimlachend haar laatste ronde vast en finishte uiteindelijk met meer dan een minuut voorsprong op Brand en anderhalve minuut op Bakker. Verdonschot waren de eerste Belgische renster op vier en vijf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Empel: “Wist halfweg koers dat het binnen was”

“Ik voelde me heel goed op de fiets”, vertelde de Nederlandse winnares in het flashinterview. “Ik wilde snel mijn eigen tempo rijden, want het parcours was met die diepe sporen wel vrij verraderlijk. Daardoor was het ook een voordeel om alleen te rijden. Halfweg koers wist ik dat het binnen was, zeker wanneer ik de grote tijdsverschillen te horen kreeg aan de materiaalpost. Ik hield mijn tempo prima vol en deed alles daardoor niet meer aan honderd procent.”

Voor Van Empel is het al de zestiende (!) zege op achttien crossen tijd dit seizoen. Enkel de wereldbekers in Gavere en Hulst schreef ze niet op haar naam, alle voorgaande manches van de X2O Trofee in Oudenaarde, Kortrijk, Herentals, Baal en Koksijde waren wél een kolfje naar haar hand. Daardoor heeft ze de eindzege in dat klassement zo goed als beet, Brand en Betsema doen als nummers twee en drie aan plaatsbehoud op grote afstand van hun landgenote.

“Het klassement is zeker nog niet binnen, want er zijn nog twee manches te gaan, die ik ook allebei wil rijden. De zesde zege op een rij in de X2O voelt heel goed”, besloot Van Empel, die tot slot nog haar entourage bedankte. “Ik ben meestal degene, die in the picture, staat, maar de mensen rondom me zijn meestal de mensen, die het hardst werken.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer