Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tweelingzussen Amy en Ano (21), die elkaar amper twee jaar kennen, ontmoeten nu ook voor het eerst hun moeder

Twee tweelingmeisjes uit Georgië die als baby van elkaar gescheiden werden en pas sinds twee jaar weet hebben van elkaars bestaan, hebben nu ook hun biologische moeder voor het eerst ontmoet.

mts, jvh
Bron: BBC, La Republicca, De Telegraaf

Ano Sartania en Amy Khvitia (21) werden op 20 juni 2002 geboren in het Georgische Kirtski. Na hun moeizame geboorte belandde hun moeder in een coma, waarop haar toenmalige man, die dacht dat hij niet de biologische vader van de tweeling was, de tweeling verkocht aan een criminele bende die kinderen verkocht aan rijke kinderloze koppels.

LEES OOK. Tweeling gescheiden bij geboorte zonder dat ze het wisten, 19 jaar later ontdekken ze elkaar toevallig via Tiktok

Ano belandde bij een familie in hoofdstad Tbilisi en Amy in het kleine kuststadje Zugdidi. In november 2021 postte Amy een video op TikTok, die door vrienden werd doorgestuurd naar Ano, omdat het meisje in de video zo verbazingwekkend goed op haar leek, maar dan met een andere haarkleur. Waarop Ano een zoektocht begon naar haar dubbelganger.

Ze sloot zich aan bij de Facebook-groep Vedzeb (vrij vertaald: “Ik ben op zoek naar...”), waar meer dan 230.000 Georgiërs zoeken naar hun biologische ouders of kinderen. Georgië kende namelijk jarenlang aanhoudende problemen met bendes zoals degene die Ano en Amy verkocht hadden: naar schatting werden er in de tweede helft van de 20ste eeuw meer dan 100.000 baby’s op illegale wijze weggehaald bij hun ouders en verkocht aan rijke families.

Mama in Duitsland

Ano en Amy vonden elkaar twee jaar geleden weer. Toen ze 19 waren, ontmoetten de meisjes elkaar voor het eerst in een metrostation in Tbilisi. Via hun adoptiefamilies leerden ze voor het eerst de waarheid kennen, al wisten ook die naar eigen zeggen niet de adoptie illegaal was en dat hun dochters deel waren van een tweeling. “Ik heb heel mijn leven lang het gevoel gehad dat iemand me volgde, waar ik ook ging”, vertelde Ano erover. “En elke dag had ik dezelfde droom, van een klein meisje gekleed in zwart dat me vroeg hoe mijn dag was.”

Amy wilde vervolgens ook op zoek gaan naar hun biologische moeder om erachter te komen wat er bij hun geboorte gebeurd was, maar Ano had twijfels: “Waarom zou je de vrouw willen ontmoeten die ons heeft verraden?” vroeg ze zich af. Toch deelde Amy haar verhaal in de voornoemde Facebook-groep, waarop een jonge vrouw uit Duitsland reageerde dat haar moeder aan de omschrijving voldeed.

Uit DNA-testen is gebleken dat het meisje uit de Facebook-groep een zus van de tweeling is en dat hun biologische moeder, Aza, dus in Duitsland woont. Ano bleef sceptisch maar stemde uiteindelijk toch in met een ontmoeting.

Nieuwe betekenis

De reünie, die werd vastgelegd door de BBC, verliep emotioneel en ietwat ongemakkelijk. Op beelden is te zien hoe Amy aarzelend de deur opent van de hotelkamer van haar moeder en Ano haar volgt. Moeder Aza veert naar voren en omhelst haar tweeling stevig. Minutenlang zegt niemand iets.

De drie vrouwen nemen de tijd voor een gesprek en, waarin Aza tegen de tweeling vertelt dat ze na de bevalling ziek was geworden en in coma was geraakt. Toen ze wakker werd, vertelde het ziekenhuispersoneel haar dat ze kort na de geboorte van de baby’s waren overleden. De ontmoeting met Amy en Ano heeft Azo’s leven een nieuwe betekenis heeft gegeven, vertelt ze. Hoewel ze niet close zijn, hebben ze nog contact.

En hun vader? Die bleek na DNA-analyse toch hun biologische vader te zijn. “Hij wil een relatie met ons”, vertelt Ano, “maar dat zal nooit gebeuren.”

Ondertussen heeft de Georgische overheid een onderzoek gestart naar de massale babyhandel, zo meldt de BBC. Door het verliezen van archiefmateriaal zou het onderzoek sterk bemoeilijkt worden, tot frustratie van gedupeerden.

Hieronder kun je de volledige reportage van de BBC bekijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER