Na wegblokkades in Frankrijk: ook Belgische boeren plannen komende week acties

Hasselt -

De landbouwsector maakt zich op voor een week met acties uit protest tegen het stikstofdecreet. De boeren zijn het beu om in een keurslijf van drempelwaarden geduwd te worden, zonder inspraak. Zondag vindt de eerste actie plaats tijdens de Limburgse derby tussen KRC Genk en STVV.

Gunter Willekens

De Belgische boeren sluiten zich met het protest aan bij de acties die hun Franse collega’s sinds vorige week al voeren. Honderden landbouwers blokkeren er sinds vrijdagochtend de Franse autowegen, met gigantische verkeersopstoppingen tot gevolg. Er vielen ook twee doden toen een boerin en haar dochter werden aangereden bij een blokkade, waardoor de acties nog grimmiger werden.

De Franse landbouwers protesteren tegen dalende inkomsten, Europese milieuvoorschriften, en normen die naar hun mening hand over hand toenemen.

Ook in ons land zijn de boeren van plan om actie te voeren. In Wallonië werd het Franse voorbeeld her en der al gevolgd op zaterdag. De Vlaamse boeren overwegen acties in de komende week, uit protest tegen het stikstofdecreet. De Boerenbond kondigde al aan het decreet bij het Grondwettelijk Hof te zullen aanvechten.

© BELGA

Spaghetti aan regelgeving

Nu blijkt dat de landbouwers het dus niet alleen bij een juridische strijd houden, maar ook de straat zullen optrekken. “Er is een zeer grote actiebereidheid bij onze leden”, stelt de boerenbond. Met verschillende protestacties in de komende week, willen ze het gebrek aan inspraak aankaarten bij de totstandkoming van een decreet met een verregaande impact op de toekomst van de landbouw.

“De boeren werken zich uit de naad, maar voelen zich niet gerespecteerd door het beleid. Ze worden geconfronteerd met een spaghetti aan regelgeving vanuit Europa, die hen bijkomende eisen stellen, tot in het absurde. De overheid bepaalt wanneer een boer wat mag doen op zijn eigen veld. Die regelgeving verstikt de boeren en ontneemt onze landbouwsector de nodige ademruimte en toekomstperspectief. Dit is onhoudbaar”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

In Frankrijk werd ook mest ingezet om toegangen te blokkeren.© AP

“Door de onzekerheid, durven boeren geen investeringen meer te doen. Als we in de toekomst in Europa en in Vlaanderen ons eigen voedsel willen produceren, moet de overheid onze boeren ondersteunen in plaats van te overladen met voorwaarden”, stelt Maarten Moermans van Groene Kring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer