BUNDESLIGA. Ex-Unionspits Deniz Undav smeert met hattrick Leipzig zware nederlaag aan, Loïs Openda eert overleden grootvader met doelpunt

RB Leipzig heeft zaterdag op de negentiende speeldag in de Bundesliga een zware 5-2 nederlaag geleden op bezoek bij seizoensrevelatie Stuttgart. Ex-Unionspits Deniz Undav eiste met een hattrick de hoofdrol op.

Michiel Verheirstraeten

RB Leipzig keek na een halfuur tegen een dubbele achterstand aan na een penaltydoelpunt van Millot (25.) en een fraaie schuiver van Undav (30.). Benjamin Sesko (32.) tekende al snel voor de aansluitingstreffer, maar vlak na de rust zette Stuttgart-aanvaller Leweling (48.) de dubbele voorsprong opnieuw op het bord. Loïs Openda (55.) gaf de bezoekers daarna even hoop met de 3-2, maar amper een minuut later maakte Undav (56.) er met zijn tweede van de avond alweer 4-2 van. Op een kwartier van het einde maakte Undav (75.) zijn hattrick compleet.

Openda evenaart met zijn dertiende doelpunt nu al het totaal van Emile Mpenza in de Bundesliga, destijds bij Schalke 04. Na zijn doelpunt eerde de Rode Duivel zijn pas overleden grootvader: “Rust zacht opa, ik hou van je”, stond er op zijn shirt te lezen.

Op hetzelfde moment boekte kampioen Bayern München een 2-3 zege op het veld van Augsburg. Aleksandar Pavlovic (23.) en Alphonso Davies (45.+5) zorgden voor de comfortabele 0-2 ruststand. Augsburg-kapitein Demirovic (52.) leek de wedstrijd in de tweede helft even nieuw leven in te blazen, maar de onvermijdelijke Harry Kane (58.) besliste daar met zijn 23e doelpunt van het seizoen anders over. Een tweede aansluitingstreffer van Demirovic (90.+4) kwam te laat.

© EPA-EFE

Stuttgart staat na negentien speeldagen op een knappe derde plaats met 37 punten. Het vergroot zijn voorsprong op Leipzig, dat voorlopig vierde staat met 33 punten. Bayern München telt 47 punten en blijft zo in het spoor van leider Leverkusen, dat later op de avond nog in actie komt.

Wolfsburg kwam zaterdag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Keulen. Keulen-winger Faride Alidou (38.) en Wolfsburg-middenvelder Kevin Paredes (40.) zorgden voor de doelpunten. Bij de thuisploeg kregen Koen Casteels en Aster Vranckx een basisplaats, Sebastiaan Bornauw bleef op de bank.

Wolfsburg staat momenteel op een teleurstellende elfde plaats met 22 punten. Keulen vecht tegen de degradatie en is zestiende met twaalf punten.

Tot slot hield Werder Bremen, met Olivier Deman en Senne Lynen beiden in de basis, de drie punten thuis tegen Freiburg. Freiburg-kapitein Grifo (28.) wiste iets voor het halfuur de vroege openingstreffer van Ducksch (9.) uit, maar in de tweede helft bezorgden Nijnmah (53.) en Malatini (90.+3) de thuisploeg alsnog de drie punten.

Werder Bremen staat comfortabel in de buik van het klassement op de negende plaats met 23 punten. Freiburg is zevende met 28 punten.