Zo’n 150 gestolen zadels werden teruggevonden.© Federale Gerechtelijke Politie

Politie zoekt eigenaars van gestolen paardenzadels: 150 zadels en 35.000 euro cash gevonden bij helers in Mol

Mol -

Na de arrestatie van een dievenbende die zich gespecialiseerd had in het stelen van dure paardenzadels, is de politie op zoek naar de eigenaar van een vijftigtal zadels. Honderd andere exemplaren die bij de helers in Mol werden teruggevonden, zijn intussen al bij de rechtmatige eigenaars.

Thierry Goeman

Manegehouders in België, Nederland en Duitsland vroegen paardeneigenaars vorig jaar om geen zadels meer in de maneges te laten. Zo groot was de angst om ongewenst bezoek te krijgen. Een bende had zich namelijk gespecialiseerd in het stelen van dure zadels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De plaag begon bij ons in de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen, en deinde uit naar West-Vlaanderen. Een van de slachtoffers was professioneel springruiter Perry Geryl (42) van North Sea Stables in Oostduinkerke. Bij hem werden op 28 februari vorig jaar veertien peperdure zadels gestolen door een bende die duidelijk wist welke exemplaren ze moesten meenemen. Sommige zadels waren op maat gemaakt en kosten nieuw meer dan 5.000 euro per stuk.

Vaste modus operandi

Na een onderzoek van de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen konden speurders begin oktober 2023 met de steun van de speciale eenheden van de federale politie twee verdachten op heterdaad betrappen. Het ging om daders van Roemeense afkomst maar zonder vaste verblijfplaats in ons land. Ze handelden volgens een vaste modus operandi. Na iedere inbraak brachten ze de buit naar een manege in de Antwerpse Kempen, uitgebaat door een 33-jarige Litouwse vrouw en haar 56-jarige partner uit Mol. Bij die helers vond de politie bij een huiszoeking een 150-tal zadels en 35.000 euro cash.

LEES OOK. Zadeldieven gebruikten privéstalling in Mol-Sluis als opslagplek: “Geen mens zou verwachten dat in zo’n koterij een buit van 35.000 euro verborgen ligt”

“Van een honderdtal zadels zijn de eigenaars intussen opgespoord, van een vijftigtal andere weten we nog altijd niet van wie ze zijn”, klinkt het bij de federale politie. Daarom is er nu een opsporingsbericht verspreid. “Wie zijn zadel herkent, vragen we het contactformulier in te vullen. Met vermelding van het ‘SIN nr’ van het zadel, de info van de diefstal (datum, adres en proces-verbaalnummer) en eventueel een factuur of foto’s van het gestolen zadel. De onderzoekers zullen dan zelf contact opnemen.

Alle verdachten zijn intussen vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER