De voorzitters van Groen en Ecolo samen op het podium

Groen haalt fel uit naar Vlaamse regering op nieuwjaarsreceptie: "Basisrechten worden tot op het bot mismeesterd"

Op haar traditionele nieuwjaarsreceptie heeft Groen fors uitgehaald naar de Vlaamse regering. "Wat de traditionele machtspartijen in de Vlaamse regering zelf doen, breken ze af tot op het bot", klinkt het. De partij waarschuwt ook dat andere partijen steeds meer naar rechts afglijden.

Zusterpartijen Groen en Ecolo organiseerden vandaag samen een nieuwjaarsreceptie, om hun goede samenwerking en verstandhouding op enkele maanden van de verkiezingen extra in de verf te zetten.

Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout haalden in hun toespraken scherp uit naar de Vlaamse regering. Groen maakt deel uit van de federale regering, maar zit op Vlaams niveau in de oppositie. De Vlaamse regering laat de mensen in de kou staan, was de teneur. 

"Wij zien 180.000 mensen bijvoorbeeld op de wachtlijst voor een sociale woning. We zien dat mensen met een handicap niet het zorgbudget krijgen waar ze recht op hebben. We zien een lerarentekort van jewelste, met duizenden leerlingen die geen leerkracht hebben voor de klas", zegt Naji, die ook naar besparingen bij het openbaar vervoer verwijst. "De basisrechten van mensen worden tot op het bot mismeesterd."

"Twintig jaar rechts beleid in Vlaanderen heeft zijn failliet bewezen. De Vlaamse regering is een regering die een kil beleid voert, die gewone mensen achterlaat en zeker de mensen die moeilijk rondkomen", zegt Vaneeckhout. Hij citeerde beslissingen als de premie voor elektrische wagens en de subsidies voor een culinair centrum. "Dat zijn bewuste politieke keuzes. Als we eerlijk klimaatbeleid willen dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen, dan is Groen nodig."

Er is volgens de groenen ook nood aan "leiders die de rode loper niet uitrollen voor extreemrechts", stelt Naji. "Terwijl alle andere partijen steeds meer wegglijden naar rechts, houden wij onze linkse, eerlijke koers aan. Groenen zijn de enige complexloze progressieven, en daar zijn we verdomd trots op." Ze riep de andere democratische partijen op te stoppen met naar rechts op te schuiven en van de strijd tegen extreemrechts een gezamenlijke strijd te maken.

Ondanks de uitval naar extreemrechts, mag de verkiezingsstrijd zich voor de groenen niet richten tegen "één enkele vijand of één enkele partij", aldus Vaneeckhout. "Vele politici proberen vandaag vooral mensen bang te maken of tegen iets of iemand te zijn. Laat ons dat omdraaien", luidde het. In plaats daarvan moet de strijd gaan voor een eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg en voor eerlijke kansen voor iedereen.

BEKIJK - Jeremie Vaneeckhout: "Het zal planeet én portemonnee zijn, of het zal niets zijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen