© EPA-EFE

Barcelona verliest met 3-5 van Villarreal door tenenkrullend geknoei, Xavi houdt de eer aan zichzelf en stapt na dit seizoen op

Villarreal heeft een onwaarschijnlijke 3-5-zege behaald bij FC Barcelona. Barça boog een 0-2 achterstand om in een 3-2-voorsprong, maar gaf het nog helemaal weg. In de 88ste minuut slikten de Blaugrana op een counter de 3-3 en in de 99ste minuut gaven ze het zelfs helemaal weg door de bal rond te tikken in het strafschopgebied. Na de wedstrijd kondigde trainer Xavi aan dat hij er na dit seizoen de brui aan geeft bij de Catalaanse club.

Michael Van Damme

Villarreal zag in de eerste 22 minuten twee goals afgekeurd. Aan het buitenspel bij de eerste kon niemand twijfelen, maar over de tweede mopperden de bezoekers wél: was die afgekeurd omwille van positiebuitenspel van Sorloth of een eerdere overtreding van Baena op Koundé?

de VAR was van mening dat Baena, bij een acrobatische doelpoging, een fout op Jules Koundé had gemaakt voordat Gerard Moreno scoorde.

Barça was gewaarschuwd, maar dat mocht niet baten. Moreno brecht na 41 minuten op aangeven van Alexander Sorloth (ex-AA Gent) Villarreal dit keer echt op voorsprong. Na een onvergeeflijke defensieve misser van Joao Cancelo maakte Akhomach er na 54 minuten 0-2 van.

Remontada in 17 minuten

FC Barcelona, dat bij de rust drie wissels had doorgevoerd, pakte zowaar uit met een remontada. Eerst rondde Ilkay Gündoğan een mooie collectieve aanval af. Invaller Pedri bracht de bordjes in evenwicht en amper 17 minuten na de 0-2, stond Barça alweer op voorsprong toen Eric Bailly een vrije trap van Gündoğan in eigen doel werkte.

En toch slaagde FC Barcelona er toch nog in om de voorsprong helemaal uit handen te geven. De thuisploeg ging op zoek naar de 4-2, maar liep in de 88ste minuut op een counter die Guedes afrondde op aangeven van opnieuw Sorloth. In de 89ste minuut had Barcelona een gouden kans kunnen krijgen vanop de stip, maar de VAR draaide een strafschop voor hands terug. In de 99ste minuut gaf FC barcelona het helemaal weg toen ze in het eigen strafschopgebied kinderlijk probeerden uit te voetballen. Sorloth zei gracias en scoorde de 3-4.

In de 102de minuut deed Morales er zelfs nog een vijfde doelpunt bij na een kans van Araujo aan de overkant. Het was van het seizoen 1962-‘63 geleden dat Barcelona nog eens vijf tegengoals slikte in een thuiswedstrijd in de competitie.

Een mokerslag voor FC Barcelona, dat door de zege van Real Madrid eerder op de dag tien punten achter staat op de competitieleider. Barça is ook al uitgeschakeld in de beker.

Afscheid Xavi

Xavi (44) liet na de wedstrijd verstaan dat hij het na dit seizoen voor bekeken houdt als coach van FC Barcelona.

“Ik denk dat de huidige situatie een koerswijziging verdient. Als Culer kan ik deze situatie niet toestaan”, meldde Xavi, die al enkele weken onder druk staat.

De clublegende volgde in november 2021 Ronald Koeman op bij Barça. Daarvoor was hij als coach aan de slag bij het Qatarese Al-Sadd.