Archieffoto
AFP or licensors

Oekraïense geheime dienst ontdekt fraude bij wapenaankoop, bijna 37 miljoen euro verdwenen 

Ambtenaren van het Oekraïense ministerie van Defensie en enkele managers van een wapenleverancier uit Lviv hebben ongeveer 37 miljoen euro ontvreemd bij een wapendeal. Volgens de Oekraïense geheime dienst SBU dateert de fraude van augustus 2022, een half jaar na de start van de Russische invasie in Oekraïne.

In augustus 2022 sloot het ministerie van Defensie een contract met wapenleverancier Lviv Arsenal om 100.000 mortiergranaten aan te kopen in het buitenland. Lviv Arsenal moest de granaten aankopen, maar die werden nooit aan het leger geleverd.

De betaling werd vooraf gedaan, maar het geld werd verduisterd door ambtenaren van het ministerie van Defensie en medewerkers van Lviv Arsenal. Daarnaast is ook een buitenlands bedrijf medeplichtig aan de fraude. Een deel van het geld werd overgemaakt naar buitenlandse rekeningen.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Defensie en zijn voorganger zijn in verdenking gesteld, meldt het parket. Ook twee managers van het Oekraïense bedrijf en een vertegenwoordiger van het buitenlandse bedrijf zijn officieel in verdenking gesteld. Volgens de SBU werd een van de verdachten opgepakt toen hij probeerde de Oekraïense grens over te steken.

Niet de eerste fraudezaak

Corruptie binnen het Oekraïense leger ligt gevoelig, zeker omdat Oekraïne grotendeels op westerse wapenleveringen aangewezen is om de strijd tegen Rusland te kunnen volhouden. Sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland in februari 2022, zijn in Oekraïne al verschillende gevallen van corruptie aan het licht gekomen, vooral binnen het ministerie van Defensie.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski probeert al geruime tijd de corruptie in zijn land aan te pakken. Het is ook een belangrijke eis van de Europese Unie om te mogen toetreden.

In september vorig jaar werd minister van Defensie Oleksii Reznikov ontslagen wegens meerdere corruptiezaken binnen het ministerie. Al werd hij zelf niet verdacht. De zaak die nu aan het licht is gekomen, dateert dus nog van zijn regeerperiode.

Meest gelezen