Maakt AI ons slimmer of dommer? De les van professionele Go-spelers

Samengevat. In het Go-spel hebben professionele spelers, dankzij de invloed van AI zoals AlphaGo, aanzienlijke verbeteringen in hun vaardigheden en creativiteit getoond. Deze vooruitgang illustreert hoe menselijke vaardigheden zich kunnen ontwikkelen in samenspel met AI-technologie.

Waarom is dit belangrijk?

Deze ontwikkeling in het Go-spel benadrukt de potentie van AI als een hulpmiddel voor menselijke ontwikkeling. Het toont aan dat AI menselijke prestaties kan verbeteren in plaats van ze te vervangen.

In het nieuws. DeepMind’s AlphaGo versloeg in 2016 de beste Go-spelers. Dat heeft geleid tot een significante vooruitgang onder professionele spelers.

  • Professionele spelers verbeterden hun spel door te leren van zowel door AI-geïnspireerde zetten als creatief nieuwe zetten te ontwikkelen. Ongeveer 40 procent van de verbetering kwam van AI-geïnspireerde zetten, terwijl 60 procent van de menselijke creativiteit afkomstig was.
  • In onderstaande grafiek die in het vakblad Nature werd gepubliceerd is te zien hoe de vaardigheden van Go-spelers decennialang op een plateau stagneerden, om om vanaf 2016 aanzienlijk te verbeteren.

Zoom in. Spelers heroverwogen traditionele strategieën en ontdekten zo nieuwe mogelijkheden.

  • De introductie van open-source AI-tools zoals Leela Zero stelde spelers in staat om AI-redeneringen beter te begrijpen en hun spel te verfijnen.

Zoom out. Dit fenomeen van vooruitgang, waarbij AI de gangmaker is, werd ook waargenomen op andere gebieden zoals schaken.

  • Het voorbeeld van Go illustreert hoe AI de menselijke prestaties kan verhogen en kan leiden tot doorbraken in verschillende domeinen. Dit alles weerspiegelt de synergie tussen mens en machine en wijst in de richting van een toekomst waarin AI niet alleen taken overneemt, maar ook menselijke capaciteiten naar nieuwe hoogten tilt.
  • In dat verband is een recente studie van Deutsche Bank niet onbelangrijk. Daarin wordt gesteld dat de geschiedenis suggereert dat nieuwe technologieën meestal meer, niet minder, jobs creëren. Een gevolg van innovatie en hernieuwde creativiteit. (cv)
Meer