© ID/ James Arthur

DE GROTE TEST. Sommelier test 12 ‘gins’ zonder alcohol: “Hier proef ik de kruiden die ook in echte gin zitten”

Met Dry January en Tournée Minérale gaan flessen alcoholvrije gin makkelijk over de toonbank. Maar welke is nu het lekkerste alternatief voor échte en wat is eerder duur water met een smaakje? Sommelier Deborah Hellburg van sterrenzaak Sensum in Gent testte er twaalf.

Chris Snick, foto’s James Arthur

Ceder’s Crisp: 1/10

© ID/ James Arthur

Benaming distilled non-alcoholic, rare & exotic botanicals

Inhoud 50 cl

Prijs 25,35 euro (50,7 euro/l)

Gekocht bij Colruyt (ook elders)

Ingrediënten water, extracten en aroma’s, plantaardige destillaten, citroenzuur, conserveringsmiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat)

Houdbaarheid na openen binnen drie maanden, hoeft niet in de koelkast

Beoordeling “Weinig kruiden, maar wel wat aardse toetsen. Precies wat peerachtig. Puur heeft dit het minst smaak van allemaal. En hier moet dan nog tonic bij? Aiai. Het resultaat is wat ik verwacht had: het vlakt zelfs nog de smaak van de tonic af. Ik geef nooit nul op tien, één dus. Hoeveel kost deze? 50 euro per liter? Waaaaat? Dat is het echt niet waard.”

LEES OOK. Sommelier Deborah Hellburg van sterrenzaak Sensum test gin: “Acht op tien voor dit huismerk dat liefst negen euro minder kost dan het A-merk”

Seedlip: 2/10

© ID/ James Arthur

Benaming non-alcoholic spirit, spice 94

Inhoud 70 cl

Prijs 24,99 euro (35,7 euro/l)

Gekocht bij Albert Heijn (ook elders)

Ingrediënten water, natuurlijke smaakstoffen, citroenzuur, conserveringsmiddelen (kaliumsorbaat en natriumbenzoaat), zuurteregelaar (trinatriumcitraat)

Houdbaar na openen 2 maanden op koele droge plek

Beoordeling “Oei, dit is zeer speciaal. Ik ruik kruidnagel en denk spontaan aan kerstmis. Dat is nu toch niet de geur die ik verwacht bij zo’n product. En geur beïnvloedt sowieso direct de smaak. Dit vind ik echt niet lekker. Het smaakt naar water waar ze drie kruidnagels ingegooid hebben. Met tonic erbij verandert het niet. Nee, dit is het niet.”

Caleño: 2/10

© ID/ James Arthur

Benaming tropical non-alcoholic spirit, gin alternative

Inhoud 50 cl

Prijs 19,95 euro (39,90 euro/l)

Gekocht bij Colruyt (ook elders)

Ingrediënten 89% water, 9% glycerine, botanische extracten en distillaten (1,3%), zuren (citroenzuur (0,4%), natuurlijke smaakstoffen (0,2%), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat (0,05%)

Houdbaarheid na openen drie maanden, hoeft niet gekoeld te worden

Beoordeling “Zonder tonic smaakt dit naar frisdrank. Alsof het al gemixt is: water met een lichte fruittoets. Door er tonic aan toe te voegen, krijg je dan ook een fruittonic. Ik ontwaar heel weinig smaak van gin in de vorm van kruiden. Het heeft niets met gin of vervanging ervan te maken.”

Knut Hansen: 3/10

© ID/ James Arthur

Benaming alkoholfrei 0,0

Inhoud 50 cl

Prijs 17,95 euro (35,90 euro/l)

Gekocht bij AD Delhaize

Houdbaarheid na openen ongekoeld minstens 8 weken

Ingrediënten water, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat), natuurlijke aroma’s, jeneverbes-, kruidenextracten

Beoordeling “Een zeer aangename geur, toetsen van citrus. Maar de smaak is minimaal. En dan zit er nog niets eens tonic bij. Verkoop dit als water met een smaakje én niemand zal tegenpruttelen. Maar niet als alternatief voor gin. Nul kruidigheid als je dit puur drinkt. Met tonic erbij komen de kruiden een beetje naar boven, maar daarmee is ook alles gezegd.”

EVE innocent spirit: 3/10

© ID/ James Arthur

Benaming artisanale alternatieve gin met zoet-florale botanicals, 0,0%

Inhoud 50 cl

Prijs 19,99 euro (39,98 euro/l)

Gekocht bij Hypermarkt Carrefour (ook elders)

Ingrediënten bronwater, plantenextracten en distillaten, suiker, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat)

Houdbaarheid na openen binnen drie maanden

Beoordeling “Een zeer gelige schijn en zeer apart van geur. Ik ruik wat anijs. In de smaak komt dat ook terug, maar het is vooral allemaal zeer waterig. Dit is vlak en doet me in de verste verte niet denken aan gin. Maar ze verkopen het wel onder die naam. De textuur is ook veel te dun. Het mist die typische viscositeit die gin – en enkele alcoholvrije alternatieven – heeft.”

Black: 5/10

© ID/ James Arthur

Benaming distilled botanicals - without alcohol

Inhoud 50 cl

Prijs 29,99 euro (59,98 euro/l)

Gekocht bij AD Delhaize (ook elders)

Ingrediënten water, extract van jeneverbes, natuurlijke aroma’s, citroenzuur, chili-, koriander-, peper-, kardemomextract, conserveermiddel (kaliumsorbaat)

Houdbaarheid na openen niet vermeld

Beoordeling “Iets geler van kleur dan de rest en ik ruik ook wel wat citrus. Ze hebben hier goed hun best gedaan met de smaakjes en parfums. Naast citrus ontwaar ik ook best wel wat kruiden. Met tonic erbij valt dat niet weg. Maar het grootste mankement hier is dat het allemaal te artificieel smaakt. En de prijs: net geen zestig euro voor een liter? Wow.”

Gordon’s: 5/10

© ID/ James Arthur

Benaming alcohol free spirit, alcoholvrije drank met gedestilleerde botanische producten en andere natuurlijke smaken

Inhoud 70 cl

Prijs 13,29 euro (18,99 euro/l)

Gekocht bij Lidl (ook elders)

Ingrediënten water, natuurlijke aroma’s, zuurteregelaar (E334, E331, E514), conserveringsmiddelen (E202, E242, E211), zoetstoffen (E955, E950), zout

Houdbaarheid na openen twee maanden in de koelkast

Beoordeling “Ik ruik kruiden en ook wat florale toetsen. Dit gaat opnieuw in de richting van de geur van gin. Ik proef fruit en mooie kruiden. Ik hoop dat deze zeer lekker wordt als ik er tonic bijdoe. Wat niet echt gebeurt. De aanzet is goed, maar daarna komen er zeer snel zoetstoffen in de mond. Dat is jammer. Meer dan een vijf kan ik niet geven.”

Tanqueray: 6/10

© ID/ James Arthur

Benaming alcohol free 0,0, alcoholvrije drank met gedestilleerde botanische producten en andere natuurlijke smaken

Inhoud 70 cl

Prijs 17,50 euro (25 euro/l)

Gekocht bij Colruyt (ook elders)

Ingrediënten water, natuurlijke aroma’s, conserveringsmiddelen (E202, E242, E211), zuren (E334, E338), zuurteregelaar (E33liii), zout en zoetstoffen (E955, E950)

Houdbaarheid na openen bewaren in de koelkast en binnen 2 maanden gebruiken

Beoordeling “Een zeer aangename geur. Iets geparfumeerds. Het komt terug in de smaak, maar té. Alsof je parfum sprayt en het in de mond krijgt. Dat stoort. Met tonic erbij wordt ook deze beter. Dan heb je het gevoel dat je een florale gin drinkt. Op zich wel oké, maar toch iets te artificieel om me echt te bekoren.”

Kuitenbijter: 6/10

© ID/ James Arthur

Benaming alcoholvrij distillaat

Inhoud 50 cl

Prijs 24,90 euro (49,8 euro/l)

Gekocht bij rondeshop.be (ook elders)

Ingrediënten niet vermeld

Houdbaarheid na openen koel bewaren, binnen zes maanden drinken

Beoordeling “Opnieuw heel licht van smaak, weinig kruiden en zelfs een tikje medicinaal. Eens zien wat er gebeurt wanneer ik er tonic bijdoe. Dan wordt deze wel een stuk beter en komen er toch ietsje meer kruidige smaken naar boven. Puur is deze niet lekker, je moet er zeker tonic aan toevoegen.”

PVREZERO: 6/10

© ID/ James Arthur

Benaming non-alcoholic alternative to spirits, 12 botanics

Inhoud 70 cl

Prijs 10,79 euro (15,41 euro/l)

Gekocht bij Hypermarkt Carrefour (ook elders)

Ingrediënten water, suikers, voedingszuur (citroenzuur), aroma’s, conserveermiddelen (kaliumsorbaat en natriumbenzoaat), zoetstoffen (acesulfaam, kalium en sucralose)

Houdbaarheid na openen koel bewaren, geen termijn vermeld

Beoordeling “Deze ruikt wel wat meer naar gin, al denk ik wel dat dit drankje aangezoet is. In de smaak zit wat fruitigheid. Wanneer ik er tonic bijdoe, blijft er niet veel smaak meer over. Dan land je op een tonic met een fruitsmaakje. Er zit wel een pepertje in, iets pikants, zo onderscheidt deze zich toch een beetje van andere.”

Noble: 7/10

© ID/ James Arthur

Benaming NA 0,0, niet-alcoholische spirit

Inhoud 70 cl

Prijs 24,99 euro (35,7 euro/l)

Gekocht bij AD Delhaize (ook elders)

Ingrediënten bronwater, distillaten, aroma’s, suiker, citroenzuur, kaliumsorbaat

Houdbaarheid na openen niet vermeld

Beoordeling “Opnieuw heel veel fruitgeuren. Puur zit er een zeer aangename fruitige smaak in. Hier heb ik niet het gevoel dat ik water met een smaakje drink, bij andere wel. Het zoete komt ook van het fruit en niet van zoetstoffen. In combinatie met tonic blijft dit lekker, al mis ik wel het kruidige. Dat is een minpunt. Maar geef me dit op café als alternatief voor gin-tonic en ik ben tevreden.”

Nona June: 9/10

© ID/ James Arthur

Benaming premium non-alcoholic spirit, 9 botanicals

Inhoud 70 cl

Prijs 29,90 euro (42,71 euro/l)

Gekocht bij AD Delhaize (ook elders)

Ingrediënten bronwater, plantenextracten en distillaten, suiker, voedingszuur: citroenzuur, kaliumsorbaat

Houdbaarheid na openen gebruiken binnen zes maanden

Beoordeling “Deze ruikt al direct iets kruidiger. Dat vind ik ook terug in de smaak. Ik proef jeneverbes, citrus en precies ook wat kardemom. Dat zijn kruiden die ook in echte gin zitten. Ik mis natuurlijk het branderige van alcohol, maar dat is normaal. Met tonic erbij blijft dit mooi overeind en heb je ook precies de geur van een alcoholisch drankje. Een zeer mooi alternatief.”

LEES OOK. 0% alcohol, maar ook 0% goedkoper: waarom zijn non-alcoholische dranken zo prijzig?

Zo deden we de test

De selectie We kochten twaalf verschillende spirits die in de markt én het schap gezet worden als vervanger van gin.

De methode De spirits werden blind geproefd. Eerst gebeurde dat puur zonder ijs, daarna werd er tonic aan toegevoegd.

De prijs Van 15,41 euro per liter (Pvrezero) tot 59,98 euro (Black)

Het resultaat “Sowieso hebben ze allemaal het probleem dat het branderige gevoel van alcohol niet te kopiëren valt”, zegt Deborah Hellburg. “Een lekker alternatief maken voor gin, is dus niet simpel. Slechts één slaagt daar goed in, enkele andere doen een verdienstelijke poging. Maar bij de meeste blijft het toch eerder best wel duur water met een artificieel smaakje en/of iets wat niet overeind blijft als je er tonic aan toevoegt.”

De locatie Sensum, Kortrijksesteenweg 1026, 9051 Gent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER