© BELGA

Fem van Empel triomfeert in Wereldbekercross Hoogerheide en pakt zeventiende seizoenszege, Ceylin Alvarado wint eindklassement

Fem van Empel heeft de Wereldbekercross van Hoogerheide gewonnen. De wereldkampioene haalde het na een lange sprint van Lucinda Brand en Blanka Vas en won zo voor de zeventiende keer dit seizoen. Ceylin Alvarado pakt de eindwinst.

Maarten Vanhoof

Het was Fem van Empel die in Hoogerheide zoals wel vaker de beste start nam. In het spoor van de wereldkampioene volgden Puck Pieterse, Lucinda Brand en Blanka Vlas. Ceylin Alvarado kon haar wagonnetje niet aanpikken, maar de Nederlandse was vooraf wel al zeker van de eindzege in de Wereldbeker.

Bij de tweede passage aan de meet gingen Zoe Bäckstedt en Marie Schreiber plots op en over de vier leidsters. Van Empel nam haar verantwoordelijkheid en leidde de achtervolging. In een mum van tijd wist de Nederlandse het gat te dichten en even later reed ze alweer zelf aan de leiding. Enkel Lucinda kon de wereldkampioene volgen. Ondertussen werd Alvarado heel wat plaatsen teruggeslagen door kettingproblemen. Zij zou uiteindelijk pas dertiende worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met een voorsprong van negen seconden reed het duo Van Empel-Brand de voorlaatste ronde in. Marge genoeg om wat te speculeren moesten de tweede Nederlandse vrouwen gedacht hebben, want even later kwam Blanka Vlas plots aansluiten. Met drie zouden ze zo uitmaken wie zou mogen zegevieren in Hoogerheide.

Van Empel wilde het niet op een sprint laten aankomen en versnelde op een helling, maar Brand noch Vlas kraakte. De sprint kwam er uiteindelijk toch, en daaraan mocht Van Empel als eerste beginnen na een slim inhaalmanoeuvre op de trappen. Die eerste positie gaf ze niet meer af, waardoor ze voor de zeventiende keer dit seizoen de handen in de lucht mocht steken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De eindwinst in de Wereldbeker is met 348 punten voor Ceylin Alvarado (Alpecin-Deceuninck). Puck Pieterse (308 punten) en Lucinda Brand (284) zorgden voor een volledig Nederlands podium. Laura Verdonschot werd met een twaalfde plaats en 164 punten beste Belgische.

Uitslag

1. Fem van Empel (Ned)

2. Blanka Vas (Hon)

3. Lucinda Brand (Ned)

4. Zoe Bäckstedt (Eng)

5. Marie Schreiber (Lux)

6. Laura Verdonschot (Bel)

7. Sanne Cant (Bel)

8. Puck Pieterse (Ned)

9. Kristyna Zemanova (Tsj)

10. Isabella Holmgren (Can)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer