Egbert Lachaert maakte zondag op de nieuwjaarsreceptie de nieuwe naam en logo bekend.© SD

Voormalig partijvoorzitter Egbert Lachaert trekt in oktober niet als Open VLD naar de kiezer

Merelbeke / Melle -

Voormalig partijvoorzitter Egbert Lachaert trekt niet onder de naam Open VLD naar de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat heeft de kandidaat-burgemeester zondag bekendgemaakt. Zijn lijst in de nieuwe fusiegemeente Merelbeke-Melle krijgt de naam Blauw.

Simon Dekaezemaker

Blauw. Samen Sterker. Dat is de nieuwe naam en slogan van de liberalen in Merelbeke en Melle. Zondag hielden de partijen samen hun nieuwjaarsreceptie in het Cultuurcentrum van Merelbeke. Vanaf 2025 smelten beide gemeenten samen tot een nieuwe fusiegemeente: Merelbeke-Melle.

Voormalig partijvoorzitter Egbert Lachaert is kandidaat-burgemeester, maar trekt niet onder de partijnaam naar de kiezer. Nationaal kampt de partij met de ene na de andere slechte peiling. Veel lokale afdelingen vrezen die impact van de die verkiezingen en kiezen eieren voor hun geld.

Sterk merk

De lokale afdelingen benadrukken dat het geen keuze tegen Open VLD is. “We blijven lid en ook verbonden”, zeggen voorzitters van Melle en Merelbeke Thomas Martens en Tom Leyman. “De verkiezingen moeten echter gaan over hoe de fusie een meerwaarde biedt voor de inwoners.”

De liberalen van Merelbeke-Melle trekken als Blauw naar de kiezer.© IF

Over de nieuwe lokale partijnaam is volgens Lachaert intern lang nagedacht en gediscussieerd. “In Melle en Merelbeke is Open VLD nog steeds een sterk merk, dus sommige leden wilden de partijnaam graag behouden. Maar door deze fusie willen wij echt een nieuwe verhaal schrijven.”

Lagere belastingen

De partij wil met de slogan en naam zijn ambities duidelijk maken. “De fusie geeft ons de kans om onze nieuwe gemeente nog sterker te maken dan elk afzonderlijk. We willen een merk in de rand van Gent zijn, waar mensen fier kunnen over zijn en waar ze graag wonen.”, aldus Lachaert.

Zowel Lachaert als fractieleider in Melle Lieven Volckaert benadrukten de sterkte van hun ploeg. “We veranderen lokaal van naam, maar blijven onze partij steunen”, speechte Lachaert. “We gaan onder meer voor nog lagere belastingen en een aantrekkelijker dorpsplein in Melle.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer