stadion
Daio Wasabi Stayen Stadium
toeschouwers
10437

STVV en Genk delen punten na tijdelijk stopgezette derby, bezoekers eindigen met 9 na incidentrijk slot

8. 90' - Geel - Zakaria El Ouahdi
  9. 90' - Doelpunt vrije trap - Ryotaro Ito (1 - 1)
  10. 90+2' - Verv. Alieu Fadera door Eduard Sobol
  11. 90+7' - Geel 2 - Bryan Heynen
  12. 90+9' - Verv. Joseph Paintsil door Mujaid Sadick
Jupiler Pro League - speeldag 22 - 28/01/24 - 14:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Yira Sor
0 - 1
Yira Sor
2'
90'
Ryotaro Ito
90'
Ryotaro Ito
1 - 1

Alweer derby met een donker randje. STVV - Racing Genk draaide uit op een spectaculaire sportieve strijd, waarin de bezoekers een snelle voorsprong uitgewist zagen door een verrassende gelijkmaker in het slot. Na 2 rode kaarten voor Genk roerden enkele bezoekende fans zich door vuurpijlen op het veld te gooien. Na een afkoelingsperiode eindigde de match op 1-1.

STVV - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Racing Genk laat in het openingskwartier van de tweede helft tot drie keer toe de 0-2 liggen. Fadera talmt te lang, Tolu botst op een schitterende redding van Coppens en Heynen op de lat. STVV kan zo in het slot alsnog langszij komen dankzij Ito.

• Man van de match: Jo Coppens had met twee cruciale reddingen een groot aandeel in het punt voor STVV. Hij hield zowel Tolu als Paintsil van de 0-2 en STVV zo in de running.

• Opvallend: Racing Genk en STVV spelen al voor de vierde keer op rij gelijk. Voor Genk is het zelfs al de vijfde opeenvolgende keer dat het de Limburgse derby niet kan winnen. De laatste triomf tegen de buren uit Sint-Truiden dateert al van 19 september 2021.

Armoe troef na Genkse blitzstart

Boerenprotest in Sint-Truiden en Stayen dat voor het eerst sinds 2015 nog eens uitverkocht was. Die combinatie zorgde ervoor dat de wedstrijd met een halfuur vertraging begon.

Genoeg tijd verspild dachten ze bij KRC Genk, amper een minuut na de aftrap troffen de bezoekers al raak. Fadera ging er op snelheid vandoor en op zijn aangeven kon Sor bijzonder vroeg de score openen.

Bijna werd het meteen daarna zelfs 0-2, maar de tweede treffer van Sor werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Een veelbelovend begin van de Limburgse derby, maar de Genkse blitzstart kreeg geen vervolg en ook een stevige reactie van STVV bleef uit.

Bij Genk viel doelpuntenmaker Sor uit, één van de vele momenten waarop de wedstrijd onderbroken werd. Op die manier kwam er geen vaart in de derby. Kort voor de rust ontsnapte Racing Genk wel nog aan een strafschop, toen Fadera Yamato ten val bracht in de zestien. Noch ref D'Hondt, noch de VAR zagen er graten in.

Ito brengt STVV langszij, slot ontsierd door wangedrag supporters

Vlak na de rust was het opnieuw even schrikken voor Genk toen Vandevoordt de bal zomaar inleverde bij Yamamoto, maar de doelman zette zijn fout recht met een knappe redding op een schot van Steuckers. Meteen daarna knutselden Paintsil en Fadera, beiden net terug van de Afrika Cup, een snedige counter in elkaar. Fadera kreeg een huizenhoge kans op de 0-2, maar liet ze onbenut.

Enkele minuten later kwam Genk op een hoekschop weer dicht bij een tweede treffer. Van Helden kon de kopbal van Heynen nog voor de doellijn keren en Coppens pakte uit met een uitstekende redding op een uithaal van Tolu. Op het uur waagde Heynen opnieuw zijn kans met een fraaie actie, dit keer hield de lat Genk van de verlossende 0-2.

STVV was vooraan onmachtig, maar toch kreeg Genk bijna het deksel op de neus. Fadera duwde Ananou onderuit in de zestien en nu ging de bal wél op de stip. Steuckers had de 1-1 aan zijn voet, maar Vandevoordt koos de goede hoek en in de herneming kon ook Ito niet scoren.

Met een indrukwekkende rush door het centrum was Paintsil de volgende die snuffelde aan de 0-2, maar opnieuw hield Coppens STVV in de wedstrijd. Kort daarna gingen de poppen aan het dansen toen diezelfde Paintsil zich liet vallen in de zestien. Arteaga greep Zahiroleslam naar de keel en kreeg daarvoor rood, een zwaar verdict in zijn afscheidsmatch bij Genk.

Bij het ingaan van de ruim 10 minuten extra tijd kwam STVV alsnog langszij met een verrassende vrije trap van Ito. Kort daarna liep Heynen tegen zijn tweede gele kaart aan en stond Genk plots met z'n negenen. Enkele Genkse heethoofden achter het doel van Coppens besloten daarop om vuurpijlen op het veld te gooien en scheidsrechter D'Hondt kon niet anders dan de spelers naar binnen te sturen.

Na een korte afkoelingsperiode kon de wedstrijd toch hervat worden, maar aan de score veranderde niks meer. Een derby die om 13.30 u had moeten starten werd om 16.19 u afgefloten bij een 1-1-eindstand.