90+2'
Thorgan Hazard
90+2'
2 - 2

Anderlecht heeft zijn kwalijke reeks tegen Union (een beetje) doorbroken. Diep in het slot voorkwam invaller Thorgan Hazard een 9e nederlaag op rij in de stadsderby. Eerder vertolkte Jan Vertonghen een hoofdrol met twee afgestrafte blunders én de aansluitingstreffer. Paars-wit houdt de kloof met Union - lopende rechtszaken niet meegerekend - op 8 punten.

Anderlecht - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd gaat een zucht van opluchting door het Lotto Park wanneer Anderlecht alsnog langszij komt. Na een mislukte omhaal van Vazquez komt de bal voor de voeten van Hazard en die treft van dichtbij raak. Zijn eerste treffer in de Jupiler Pro League sinds mei 2014 en een heel belangrijke.

• Man van de match: Jan Vertonghen eiste ongewild een hoofdrol op in deze Brusselse burenstrijd. Met twee onwaarschijnlijke flaters hielp hij Union in het zadel, maar de Rode Duivel zorgde met een rake kopbal ook voor de paars-witte aansluitingstreffer.

• Opvallend: Anderlecht leek af te stevenen op zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen, maar behoudt op de valreep zijn ongeslagen status in eigen huis. Paars-wit won 8 van zijn 11 thuiswedstrijden en speelde 3 keer gelijk. Enkel Antwerp en Club Brugge zijn dit seizoen ook nog ongeslagen voor eigen volk.

Vertonghen blundert en scoort

De vorige acht confrontaties met Union zadelden Anderlecht met een trauma op, de negende werd een persoonlijke nachtmerrie voor Jan Vertonghen. De Rode Duivel ging in de eerste helft twee keer pijnlijk de mist in en evenveel keer werd dat genadeloos afgestraft door Union.

De wedstrijd was nog geen tien minuten ver toen Vertonghen volledig naast de bal trapte op een voorzet van Castro-Montes. Nilsson reageerde bliksemsnel en gaf Schmeichel van dichtbij het nakijken. Op het halfuur ging het wéér helemaal fout bij Vertonghen. Hij liet de bal van zijn voet springen op een pass van Stroeykens en nu was Amoura - terug van de Afrika Cup - er als de kippen bij om te profiteren: 0-2.

Vijf minuten later eiste de onfortuinlijke Vertonghen weer een hoofdrol op, maar dit keer was het geen kommer en kwel voor de verdediger. Met een rake kopbal na een kort genomen hoekschop bracht uitgerekend hij Anderlecht weer in de wedstrijd.

Toch bleef Union duidelijk de betere ploeg. Achteraan was het bij Anderlecht sidderen en beven, zeker wanneer Amoura zijn duivels ontbond. Arnstad, door het uitvallen van Augustinsson zowaar op de linksachter gezet, kon een schot van de Algerijn nog net over doel deviëren. Ook Schmeichel moest zijn kunnen tonen toen de Union-sensatie nog eens uithaalde.

Hazard verlost Anderlecht van Union-trauma

Anderlecht begon met frisse moed aan de tweede helft, maar Union echt in verlegenheid brengen lukte niet. Union hoefde niet eens zijn beste niveau te halen om Anderlecht te neutraliseren en de wedstrijd onder controle te houden.

Pas een kwartier voor het einde dwong Anderlecht nog eens een concrete doelkans af. Op een voorzet van Verschaeren kopte Vazquez van dichtbij nipt over. Aan de overkant kon Nilsson de thuisploeg enkele minuten later de doodsteek geven, maar Schmeichel hield paars-wit overeind. Ook toen Sykes in de draai uithaalde, was de Deense doelman bij de les.

Anderlecht zette in de slotfase alles op alles om een negende nederlaag op rij tegen Union nog af te wenden. Ook op een voorzet van Patris liet Vazquez de kans op de 2-2 onbenut, maar in de extra tijd kwam de verlossing er dan toch voor Anderlecht. Na een mislukte omhaal van Vazquez bracht Hazard de Anderlecht-aanhang in extase.

Blessin: "We hebben Anderlecht zelf weer in de wedstrijd gebracht"

• Alexander Blessin (trainer Union): "Onze eerste 35 minuten waren ongelofelijk, we kwamen verdiend op een 0-2-voorsprong. Daarna hebben we nagelaten om een derde keer te scoren en zo hebben we Anderlecht weer in de wedstrijd gebracht. Onze organisatie was niet goed bij die hoekschop waarop zij scoorden. In de tweede helft hadden we ook enkele kansen op een derde goal. Het grootste probleem waren onze stilstaande fases, onze restdefensie leek vandaag nergens naar. We deden het daar niet goed op de counters van Anderlecht en we hebben hen zo sterker gemaakt. De focus was er niet. Het was een beetje hetzelfde scenario als in het slot van onze wedstrijd bij Club Brugge, toen Moris nog rood kreeg. Onze organisatie stond niet goed en daar moeten we uit leren, want dit zijn de wedstrijden die ons wachten in de play-offs. Als de tegenstander op de grond ligt, moeten we die ook afmaken in plaats van met fouten de tegenstander weer in de wedstrijd te brengen. We hebben vandaag twee punten verloren."

• Alessio Castro-Montes (Union): "Op dit moment is dit zeer teleurstellend. Achteraf bekeken zullen we misschien blij zijn dat we hier een punt hebben gepakt. We begonnen heel sterk aan de wedstrijd en kwamen 0-2 voor, dan mag je dat niet meer weggeven. Voor Anderlecht was het een beetje alles of niets. Die aansluitingstreffer gaf hen weer moed en in de tweede helft lieten wij enkele kansen liggen om verder uit te lopen. Zo bleef Anderlecht in de wedstrijd en uiteindelijk kregen wij het deksel op de neus. Jammer dat er geen negende overwinning gekomen is, we moeten nu proberen om die ongeslagen reeks tegen Anderlecht zo lang mogelijk uit te bouwen."

• Gustaf Nilsson (Union): "Ik had een grote kans om er 1-3 van te maken en er waren ook daarvoor al kansen om de wedstrijd te beslissen. Het is heel teleurstellend dat we vandaag niet konden winnen. We waren niet onder de indruk van de omstandigheden. Er vielen bij ons te veel gaten in het centrum, we liepen te ver uit elkaar en gaven zo ruimte aan Anderlecht. We hadden wat compacter moeten spelen. Dit is geen slecht resultaat, maar als je een 2-0-voorsprong hebt, dan wil je winnen."