Als cash betalingen steeds zeldzamer worden, waarom blijven de VS dan massaal 100 dollar-biljetten drukken?

Samengevat. In de Western Currency Facility in het Texaanse Fort Worth worden meer dan 14 miljoen bankbiljetten per dag gedrukt. Opvallend is dat de meeste van deze biljetten $100 zijn, die zelden in het dagelijks gebruik in de VS voorkomen, maar des te meer in internationale criminele circuits.

Waarom is dit belangrijk?

Deze massaproductie van bankbiljetten, vooral van hoge waardes, heeft verstrekkende gevolgen. Enerzijds levert het de Amerikaanse overheid enorme winsten op, maar anderzijds faciliteert ze wereldwijd criminele activiteiten zoals witwassen en belastingontduiking.

In het nieuws. De Western Currency Facility in Texas is een van de twee plekken waar de Amerikaanse overheid geld drukt.

  • Met geavanceerde technologieën print de fabriek dagelijks miljoenen bankbiljetten. Het gros daarvan zijn $100 biljetten.
    • Een ogenschijnlijk succesverhaal, dat nalaat twee belangrijke vragen te stellen: Waar gaan al die dollars naartoe? En wie gebruikt ze? Want ze worden niet gebruikt door gewone Amerikanen en ze bevinden zich niet in de Verenigde Staten.
    • Een miljoen dollar in biljetten van 100 dollar weegt 10 kilogram, vijf keer minder dan hetzelfde bedrag in 20 dollar. Wie veel geld moet verplaatsen, wil dat het zo weinig mogelijk weegt en zo weinig mogelijk ruimte inneemt.

Zoom in. De fabriek gebruikt Super Orlof-machines die tot 50 biljetten tegelijk kunnen printen.

  • In oktober waren er voor $2.330 miljard aan bankbiljetten in omloop, meer dan driemaal zoveel als twee decennia geleden.
  • Onderzoeken tonen nochtans aan dat het gebruik van contant geld – net als in de rest van de wereld – in de VS afneemt, maar de vraag naar hoge denominaties blijft stijgen. Het aantal $100 dollar-biljetten is de voorbije decennia steeds verder blijven stijgen
  • Het merendeel van deze biljetten (70 à 80%) circuleert buiten de VS, vaak in handen van criminelen.
    • Een miljoen dollar in biljetten van 100 dollar weegt 10 kilogram, vijf keer minder dan hetzelfde bedrag in 20 dollar. Wie veel geld moet verplaatsen, wil dat het zo weinig mogelijk weegt en zo weinig mogelijk ruimte inneemt.

Zoom out. In tegenstelling tot de EU en het VK, waar lagere denominaties vaker worden gebruikt, domineren in de VS de $100 biljetten.

  • Grote biljetten spelen een sleutelrol in internationale criminaliteit, waardoor de hoge productie van $100 biljetten een zorgwekkend fenomeen is.
  • De winst voor de Amerikaanse overheid staat tegenover de wereldwijde gevolgen van criminaliteit en belastingontduiking. Een biljet van $100 drukken kost de Amerikaanse overheid 14 cent, wat resulteert in een mooie winst.
  • “Er bestaat weinig twijfel over dat contant geld een hoofdrol speelt in een breed scala aan criminele activiteiten, waaronder drugshandel, afpersing, corruptie van overheidsfunctionarissen, mensenhandel en natuurlijk witwassen”, schreef Kenneth Rogoff, professor aan Harvard en voormalig hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds, in 2016 in zijn boek The Curse of Cash.
  • Wat vragen doet rijzen over de verantwoordelijkheid en gevolgen van het Amerikaanse monetaire beleid.
Meer