© gvn, bvdl

Boze boeren steken galg in brand: “Het is genoeg geweest”

Boze boeren gaan deze week actie voeren in Vlaanderen. Limburgse boeren trokken al naar Stayen en verzamelen maandag in Kinrooi. In Turnhout trok een delegatie met tractors naar het centrum. De boeren hebben er de Grote Markt ingepalmd om er een galg in brand te steken.

gvn, bvdl, doro

Bart Dickens uit Arendonk van de Belgische tak van de Farmers Defence Force: “Dit is de aftrap van een hele reeks acties”, zegt hij. “Het is genoeg geweest, zeker nu dat de regering het stilstofakkoord heeft goedgekeurd. We steken een galg met daarop N-VA, CD&V en Open VLD in brand. Het is genoeg geweest. Het is 5 na 12.”

“De dictatuur van N-VA heeft geleid tot de uitroeiing van de boeren. Maar we slaan hard terug. Ook de burgers gaan dit hard voelen in de portemonnee. Boeren en burgers slaan overal in Europa de handen in elkaar. Dit gaan we in België ook doen. We steken de drie partijen in brand. Drie landbouworganisaties gaan van start tegen dit beleid.”

(Lees verder onder de foto’s)

© bvdl

© bvdl

© bvdl

Niet alleen tegen stikstofdecreet

De landbouwers benadrukken eerder op de dag dat ze niet alleen tegen het stikstofdecreet van de Vlaamse regering protesteren. “Het gaat over alles: de prijzen die we krijgen voor onze producten, de prijzen we moeten betalen voor onze grond, de milieurichtlijnen, de wolf en de beeldvorming in de media”, zei een van de actievoerders.

In Frankrijk komen de boeren al de hele week op straat uit protest tegen de hoge brandstofprijzen, hun dalende inkomens en het almaar strengere Europese landbouwbeleid. Vrijdag blokkeerden landbouwers liefst 400 kilometer snelweg in het zuiden van het land. Hier en daar liep het zwaar uit de hand.

In Narbonne werden het kantoor van een ziekenfonds voor landbouwers en een vrachtwagen in brand gestoken, in Nîmes werd brand gesticht in een douanekantoor en gingen acht auto’s in de vlammen op. In de buurt van Parijs blokkeerde een 200-tal tractoren enkele toegangswegen.

© GVN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer