Boze boeren blokkeren E19 in Halle, zware ochtendspits dreigt

Boze boeren hebben zondagavond de E19 bij Halle bezet en blokkeren ook het distributiecentrum van Colruyt. De landbouwers zijn van plan om deze week in alle Vlaamse provincies actie te voeren op belangrijke verkeersassen.

mvl, krs, tg

Vanuit verschillende richtingen in Wallonië, vooral Henegouwen, trokken honderden tractoren zondagavond naar Halle, ten zuiden van Brussel. Daar bezetten ze onder meer de E19 richting Nijvel, ook al hadden ze daar geen toestemming voor gekregen.

In Ruisbroek is de Binnenring, richting Waterloo, zondagavond laat volledig versperd door de manifestatie van de boze landbouwers. Op de Buitenring is dan weer geen verkeer meer mogelijk ter hoogte van Huizingen, daar is de rijbaan volledig versperd. Het verkeer moet de snelweg verlaten via de afrit Huizingen.

Ook de A8 Doornik-Brussel is ter hoogte van Halle volledig versperd, en in de ruime omgeving van Halle loopt het verkeer zondagavond vast op de secundaire wegen omdat de landbouwvoertuigen vanuit verschillende richtingen naar Halle trokken.

De federale politie is in grote getale op het terrein aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Vanuit de lucht houdt een helikopter van de federale politie de situatie wel nauwlettend in het oog.

Het Vlaams Verkeerscentrum en de politie riepen rond 22 u. op om die regio te vermijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intussen is ook de toegang tot het distributiecentrum van Colruyt geblokkeerd.

“Colruyt betaalt de boeren niet genoeg. Ze willen zelf landbouwer zijn en de prijzen bepalen”, zegt een Waalse landbouwer die beweert dat ze nog twee weken aan het distributiecentrum willen blijven staan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Vanaf dinsdag zouden ze afgelost worden door Vlaamse collega’s.

Als dat zo is betekent dit dat de bevoorrading van de Colruytwinkels in gevaar dreigt te komen.

© MVL

© Carlo Coppejans

De boeren benadrukken dat ze niet alleen tegen het stikstofdecreet van de Vlaamse regering protesteren. “Het gaat over alles: de prijzen die we krijgen voor onze producten, de prijzen we moeten betalen voor onze grond, de milieurichtlijnen, de wolf en de beeldvorming in de media”, zegt een van de actievoerders.

“Ons protest hier haalt wellicht weer niets uit. Maar we moeten dit doen. Ik ben nu een jaar bezig en zie de ene boer na de andere stoppen. Voor wie ga ik binnenkort werken?”

Guillaume Van Binst van landbouworganisatie Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) zegt dat de tractoren zeker tot morgenochtend in Halle blijven staan. En dat zal ook het geval zijn met de blokkades aan het knooppunt van de E411 en de E42 in Daussoulx bij Namen”. Daar voeren zo’n vierhonderd boeren sinds zondagmiddag al actie. Ze blokkeren er de snelweg en staken er onder meer balen stro in brand op de middenberm.

De Waalse minister van Landbouw Willy Borsus (MR) heeft zondagavond in Daussoulx met de landbouwers gepraat. Wat dat heeft opgeleverd is nog niet bekend. Alleszins duurt de actie daar voort.

© Matthias Vanhamme

© Yves Barbieux

In Turnhout hebben enkele honderden landbouwers zondagavond met tientallen tractoren verzameld op de Grote Markt. Het gaat om een protestactie van Farmers Defence Force. De actievoerders staken onder meer een galg in brand die ze hadden meegebracht en die symbool stond voor de Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V.

Farmers Defence Force kondigt aan dat er ook de komende dagen nog acties zullen volgen, net zoals ook andere landbouwersorganisaties dat van plan zijn in navolging van acties in Frankrijk.

Eerder zondag protesteerden Limburgse boeren ook al in Sint-Truiden, waar de voetbalderby tegen Genk werd gespeeld. De politie gaf een veertigtal landbouwers de toestemming om hun tractoren aan het stadion te parkeren. Tientallen andere tractoren werden op afstand gehouden. Alles verliep er zonder incidenten. En ook in verschillende Waalse gemeenten en steden zoals in Bastenaken en Marche-en-Famenne was er protest.

LEES OOK. Boze boeren palmen Grote Markt van Turnhout in met tractoren: galg staat klaar om in brand te worden gestoken

Toch is het maar een begin, klinkt het. Deze week zijn er acties aangekondigd in alle Vlaamse provincies. Belangrijke verkeersassen en op- en afritten van snelwegen zullen geblokkeerd worden, klinkt het bij de verschillende landbouwersorganisaties.

En ook in Wallonië steken ze deze week nog een tandje bij, zo luidt het nog.

LEES OOK. Boze boeren voeren deze week actie in Vlaanderen: filterblokkades op autowegen en op- en afritten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen