© Raymond Lemmens

Deze ex-rijkswachter verandert water in bier met onze krant: op bezoek bij de Hamse goochelclub

Ham -

Een briefje van 5 euro wordt 50 euro, water verandert in een lekker pintje bier, een imaginair bankautomaat spuwt 20 euro-biljetten uit,... Wij waren exclusief uitgenodigd op de maandelijkse meeting van de 35-jarige Open Magic Circle van Ham, vastberaden om de goochelaars en hun trucs te ontmaskeren. Tot een ex-rijkswachter ons met beide voeten op de grond zette.

Jo Sente

Nadat we hebben kennisgemaakt met de 15 leden - van goochelaars, mentalisten en illusionisten tot een buikspreker - staat Eddy De Weirdt (65) uit Tessenderlo te popelen om zijn Jezus-act op te voeren. De ex-rijkswachter had ons beloofd om met Het Belang van Limburg water in bier te veranderen. En hij houdt woord, terwijl ons verstand probeert te begrijpen wat we juist hebben gezien. “Het is nochtans een oude truc, maar dat weet je alleen als je in het wereldje zit”, lacht Mark Frans (36), voorzitter van de Hamse goochelclub die dit jaar 35 jaar bestaat. Naast ambtenaar bij Justitie, is hij ook illusionist en kindergoochelaar in bijberoep. “Bijna alles is al uitgevonden, wij zoeken eigenlijk variaties, gebruiken andere technieken op iets dat al bestaat. Goochelen draait voor 80% om show.”Die show perfectioneren doen ze één keer per maand in groepsverband. Mark: “We beginnen de avond met goochellessen, door Eddy en mij gegeven. Nadien kan iedereen die dat wil zijn trucs voorstellen. Niets hoeft, alles mag. De rest geeft dan feedback en zegt wat de act eventueel kan verbeteren.”

© Raymond Lemmens

50 euro

De volgende die ons wil verbluffen is Leo Van Thielen (71), alias Leonardo. De Beringenaar laat ons eerst verifiëren dat de vijf euro in zijn hand een doodgewoon briefje is - “niks in de linkermouw, niks in de rechtermouw” - waarop hij het in een briefje van 50 omtovert. “Ik was 36 jaar geleden één van de leerlingen van onze stichter, Tony van Rhee. Ik was altijd al gefascineerd door goochelen, maar in die tijd was het een wereld waar je moeilijk toegang tot had, dingen als YouTube bestonden nog niet. Tony zocht mensen die niks van goochelen kenden om samen met hem een goochelboek te schrijven. Hij legde zijn trucs uit terwijl wij het zo neerschreven dat een leek het ook kon begrijpen. Dat is nog altijd zo’n beetje onze Bijbel”, aldus Leonardo terwijl hij een truc met een lucifer uit zijn vingers schudt. En als onze fotograaf ‘Da kan nie’ roept, tovert Leonardo twee rode balletjes naar de gesloten hand van onze fotograaf.

© Raymond Lemmens

Geheimen

We staan op het punt om te vragen hoe Eddy en Leo het flikken, maar het is een ongesproken regel: een goochelaar verklapt zijn geheimen niet, en al zeker niet aan een journalist. “Weet je wat het grootste geheim is? Als je de geheimen van een goochelaar kent, is het helemaal niet zo leuk meer om naar te kijken. Daarnaast investeert een goochelaar vaak veel energie, soms ook veel geld in zijn goochelkunsten. Het zou niet slim zijn om dan te vertellen hoe alles werkt.” Aan het woord is Patrick Van Horne (44) uit Neeroeteren, de enige fulltime artiest van het gezelschap. Hij is onder meer buikspreker en levend standbeeld, waarmee hij zelfs meermaals Belgisch kampioen werd. Hij verwoordt de passie van de mensen die ons acte de présence geven. “Of je nu close-up (tafelgoochelen, dicht bij de toeschouwer, red.), op een podium, aan mentalisme of illusionisme doet,... er is altijd minstens één geheim dat jij kent en de toeschouwer niet. Dit geheim kan een techniek zijn, iets onzichtbaars,... De toeschouwer laten geloven dat dat geheim niet bestaat, is een kick. Goochelen is immers niet hetzelfde als toveren. Een tovenaar tovert iemand in een flits weg, terwijl een goochelaar de illusie wekt dat iemand in een flits verdwijnt.”

Tijd voor de volgende act: Magic Enrique oftewel Eric Steuckers, een 65-jarige onderhoudstechnicus uit Maaseik. Eric heeft niet meer nodig dan een alcoholstift om vijf briefjes van 20 euro uit een imaginair bankautomaat te trekken.

© Raymond Lemmens

TikTok

Kyle Rollé, een 24-jarige poederlakker uit Ham, gebruikt zijn smartphone om onze gedachten te lezen. “Het goochelmateriaal is erg veranderd de laatste jaren”, legt Patrick uit. “Tegenwoordig worden er zelfs trucs gemaakt speciaal om op TikTok te vertonen. Er is ook heel wat goochelmateriaal te koop dat elektronisch werkt, of waarbij je een smartphone gebruikt. Maar de klassieke trucs met touwen, balletjes, dobbelstenen, munten,... blijven het nog heel erg goed doen. YouTube heeft het ook mogelijk gemaakt om makkelijker trucjes te leren. Maar een trucje leren is vaak niet moeilijk, het goed kunnen brengen, of soms verschillende trucjes combineren, dat is een heel ander paar mouwen.”

Ieder lid heeft zo zijn eigen weg naar de goochelclub in Ham gevonden, en daarvoor willen ze wel wat kilometers rijden. Zoals Jo Wijvers (62) uit Dilsen-Stokkem. “Ik had een nonkel die vroeger goochelde. Ik was natuurlijk nieuwsgierig, maar hij weigerde steevast om zijn trucs uit te leggen. Ik ben dan maar zelf op zoek gegaan en zo bij deze club terechtgekomen. Toen mijn nonkel zijn 90ste verjaardag vierde, heb ik een zelf een paar trucjes voor hem opgevoerd. Die keek natuurlijk verwonderd op dat ik dat kon (lacht).”

De jongste

De gemiddelde leeftijd in de club mag dan wat aan de hoge kant liggen, ook de jeugd kan nog geïntrigeerd raken door magie. Zoals Bjorn Van Genechten (15) uit Ham. “Toen ik zo’n 5 jaar geleden een show van de goochelclub bijwoonde, wist ik meteen dat ik dat ook wilde doen. Ik ben nog wel zoekende naar een specialiteit, voorlopig doe ik vooral close-up.Dat hij er al bedreven is, toont de jongeman ons met een simpele kaarttruc.

“Bjorn is een topper”, zegt Patrick. “Er zit dus nog toekomst in ons vak, we zijn geen uitstervend ras. Alles evolueert wel, zo wordt er steeds minder met dieren gegoocheld. Maar er zullen altijd mensen zijn die graag entertainen, zij het met goocheltrucs of andere acts.” Dat doen de leden om de twee jaar met een grootse show. Op 6 januari zat het Kristoffelheem in Ham afgeladen vol voor de Open Magic Circle. “Het woord Open in onze naam is heel belangrijk. Iedereen is welkom: van beginners tot gevorderden. Iedere goochelaar heeft zijn eigenheid en specialiteit, zodat iedereen van elkaar kan bijleren. Mekaar helpen is het belangrijkste. Hier mag het fout lopen. Andere goochelbijeenkomsten zijn hoogdrempelig, soms moet je er zelfs examens afleggen. Dat willen we niet. We zijn één grote goochelfamilie, iedere maand zijn we blij dat we elkaar weer zien. Het is een eer om erbij te mogen zijn.”

Nieuwe leden zijn steeds welkom, iedere derde woensdag van de maand in de Zille in Ham (vanaf 19 uur). Meer info op de Facebook- en Instagrampagina van de Open Magic Circle

Bjorn, de benjamin van de goochelclub, in actie tijdens de tweejaarlijkse show.© Jan Delvaux

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer