© Tom Mortier

Zware brand bij afvalbedrijf in Zwevegem wellicht ontstaan door batterij in elektrisch toestel

Bij afvalbedrijf IMOG in Zwevegem is brand uitgebroken. De brandweer is massaal ter plaatse en kreeg het vuur redelijk snel onder controle. "Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen", laat de burgemeester weten. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een batterij in een elektrisch toestel.

In Moen bij Zwevegem is brand uitgebroken bij afvalbedrijf IMOG. Het vuur zou ontstaan zijn in een magazijn van klein gevaarlijk afval, waar ook gasflessen liggen. Buurtbewoners hoorden explosies, waarschijnlijk gasflessen die ontploften, waarna ze vlammen zagen", zegt burgemeester Marc Doutreluigne (Lijst Burgemeester).

"Er werd eerst gedacht dat er ook schadelijke stoffen zouden vrijkomen van het gevaarlijk afval, maar dat is niet het geval. Door de brand was er een hevige rookontwikkeling, maar deze neemt af." 

Schade van 1 miljoen

Ondertussen wordt duidelijk wat de schade van de brand is. "We zijn alvast heel blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen", vertelt Johan Bonnier, algemeen directeur bij IMOG. "Er is vooral rook- en blusschade, voor meer dan 1 miljoen euro. Veel machines zijn getroffen door waterschade, net als de burelen. De grote luifel die boven de containers met elektrische toestellen hangt, is volledig kapot. Voorlopig ligt het computersysteem nog volledig plat." 

De site is ondertussen weer open voor publiek.

IMOG

Ontstaan door batterij

De brand is wellicht ontstaan nadat een batterij in een elektronisch toestel vuur heeft gevat. Dat zegt het bedrijf zelf. De brand brak uit in een magazijn waar veel van die elektronische toestellen liggen. Het is al de derde keer in zeven jaar tijd dat er daar brand uitbreekt door een batterij. Bonnier vindt dat elektronische toestellen anders ontworpen moeten worden, zodat je de batterij er makkelijk kan uithalen.

"Een batterij in een afgedankt toestel houdt zijn energie nog", legt Bonnier uit. "Daar moeten we voorzichtig mee omspringen. De batterij zou er altijd uit moeten voor het in een recyclagepark terechtkomt, maar dat is vaak niet zo simpel. Denk maar aan een koffiezet, waar een klein batterijtje inzit zodat de gebruiker niet telkens opnieuw zijn klok moet instellen. De producenten moeten hun toestellen aanpassen, zodat de batterij er makkelijker uit kan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen