© REUTERS

Ryanair zal 2 miljard euro jaarwinst niet halen

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zal dit boekjaar geen jaarwinst van 2 miljard euro halen. Ze verwijst daarvoor vooral naar hogere brandstofkosten en lagere ticketprijzen, maar ook naar bijvoorbeeld het loonakkoord met de Belgische piloten. Dat heeft Ryanair maandag gezegd bij de publicatie van derdekwartaalcijfers.

gjs
Bron: BELGA

De lagekostenmaatschappij rekent nu op een jaarwinst - het boekjaar loopt tot eind maart - van 1,85 tot 1,95 miljard euro. Eerder was dat een vork van 1,85 tot 2,05 miljard euro. 

De bijgestelde prognose heeft onder meer te maken met hogere brandstofprijzen. “Brandstof is een stevige tegenwind geweest voor ons”, aldus financieel directeur Neil Sorahan. De kosten stegen ook na loonakkoorden met de piloten in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Aan de andere kant waren er minder inkomsten, omdat Ryanair de ticketprijzen verlaagde nadat onlinereisbureaus zoals Booking.com hadden beslist om geen tickets meer te verkopen voor Ryanair-vluchten.

In het derde kwartaal - oktober tot en met december - vervoerde Ryanair 41,4 miljoen passagiers, 7 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet steeg met 17 procent tot 2,7 miljard euro, maar de nettowinst decimeerde tot 15 miljoen euro. 

Boeing

Ryanair verwacht dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing minder nieuwe 737 Max-vliegtuigen zal kunnen leveren dan verwacht. De budgetvlieger had tegen de zomer 57 nieuwe exemplaren verwacht, maar dat zullen er vermoedelijk maar 50 zijn. En Ryanair sluit nog meer vertragingen bij Boeing niet uit. 

Over het volledige boekjaar verwacht Ryanair 183,5 miljoen passagiers. Het heeft de ambitie om de komende tien jaar te groeien naar 300 miljoen reizigers per jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer