Aantal knelpuntberoepen neemt opnieuw toe, verpleegkundige niet langer op één

Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

gjs
Bron: BELGA

Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor de invulling van vacatures nog moeilijker verloopt dan voor andere beroepen. Wat blijkt? Ondanks de economische onzekerheid en de voorzichtigheid bij werkgevers neemt het aantal knelpuntberoepen dit jaar toe naar 241, of 7 meer dan vorig jaar.

Net als de voorbije jaren zijn vooral technische profielen moeilijk te vinden. Bovenaan het lijstje van knelpuntberoepen staat de technicus industriële  installaties. Nog in de top 10: verpleegkundige (de vorige nummer één), schoonmaker bij mensen thuis, werfleider, technicus industriële automatisering, onderhoudsmecanicien, medewerker in de fruitteelt, boekhouder-accountant, wegenwerker en calculator in de bouw.

Extra moeilijk

Voor knelpuntberoepen is het extra moeilijk om een kandidaat te zoeken. Maar ook voor beroepen die niet op dat lijstje staan, blijft het een uitdaging om mensen te vinden. “We zitten door de vergrijzing in een knelpunteconomie. Elke vacature is een uitdaging”, aldus VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel.

Dat blijkt ook uit de spanningsindicator op de Vlaamse arbeidsmarkt. Die bedroeg in december vorig jaar 2,3. Dat houdt in dat er per vacature gemiddeld slechts 2,3 kandidaten zijn. Idealiter zouden er per vacature in feite 5 kandidaten moeten zijn.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns benadrukt alvast het belang van opleiding en levenslang leren om knelpuntberoepen mee in te vullen. Dat geldt in het bijzonder voor wie vandaag niet actief is op de arbeidsmarkt. VDAB-CEO Wim Adriaens wijst erop dat werkzoekenden gratis een opleiding kunnen volgen voor een knelpuntberoep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen