Op beelden die online circuleren ligt de scheidsrechter op de grond nadat hij werd aangevallen

Scheidsrechter uit Haacht in elkaar geslagen tijdens basketbalwedstrijd tussen Willebroek en Sint-Amands

In Willebroek is afgelopen weekend een scheidsrechter uit Haacht in elkaar geslagen tijdens een basketbalwedstrijd. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd tussen Willebroek en Sint-Amands in 2e provinciale. Spelers van Willebroek hebben de scheidsrechter op de grond geduwd en hem geslagen en gestampt. Wat precies de aanleiding was, is nog niet helemaal duidelijk.

Wat er precies gebeurde, is nog niet helemaal duidelijk. Een speler van Willebroek zou door een beslissing van de scheidsrechter door het lint zijn gegaan. De scheidsrechter werd op de grond geduwd en werd door de spelers van Willebroek geslagen en gestampt. De wedstrijd werd gestaakt bij 17-13. De politie kwam ter plaatse en is een onderzoek gestart.

"Wat wij weten is dat er een scheidsrechter is aangevallen door een aantal spelers van de club Willebroek, maar verder weten we bitter weinig", zegt Cor Van Echelpoel, verantwoordelijke voor de scheidsrechters bij Basketbal Vlaanderen. "Eén scheidsrechter werd aangevallen en een andere heeft hem proberen te verdedigen. Ze zijn beiden naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn nu thuis en zijn enkele dagen werkonbekwaam."

Volgens anderen zou de scheidsrechter zelf eerst een speler van de basketbalploeg hebben geduwd, waarna het ontaardde. "Bij verschillende spelers, de coach en supporters klinkt het inderdaad dat het eerst de scheidsrechter was die iemand uit ons team heeft geduwd", zegt basketbalploeg Basket Willebroek. "Maar er loopt een onderzoek en dat wachten we af." 

BEKIJK - Scheidsrechter is fysiek aangepakt door de thuisploeg tijdens de wedstrijd

Videospeler inladen...

Dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik zit al lang in het basketbal, ik hoop dat er zwaar aan getild wordt

Cor Van Echelpoel, verantwoordelijke voor de scheidsrechters bij Basketbal Vlaanderen

Van Echelpoel tilt zwaar aan de feiten. "Verbale agressie komt wel meer en meer voor. Vooral op het jeugdniveau worden er vanuit de tribunes door (groot)ouders wel eens lelijke woorden naar de scheidsrechter geroepen", zegt hij.

"Het gebeurt ook af en toe dat er lichte contacten zijn tussen de speler en de scheidsrechter, maar dit heb ik persoonlijk nog niet meegemaakt, en ik zit toch al lang in het basketbal. Ik hoop dat er zwaar aan getild wordt."

Wat de mogelijke gevolgen zijn, daar moet de Rechterlijke Raad van Basketbal Vlaanderen zich over buigen zodra de verslagen van de scheidsrechters binnen zijn.

Reactie Basket Willebroek

Intussen heeft Basket Willebroek beslist om haar ploeg in 2e provinciale uit de competitie te halen "Het is een verschrikkelijke situatie die je als club nooit wenst mee te maken", zegt sportief verantwoordelijke Daan Mampaey. 

"Ik was er zelf niet bij, maar toen ik aankwam was de politie er nog en stond er ook een ambulance. Ik ben meteen met mensen beginnen te praten, maar de eerste reacties waren natuurlijk emotioneel gekleurde reacties. Ik durf dus nog geen uitspraken te doen over wat er precies gebeurd is. Wat wel duidelijk is, is dat een aantal spelers van onze club zwaar over de schreef zijn gegaan."

"Dit strookt absoluut niet met de visie van onze club, ik denk van geen enkele club. Zo moet basketbal niet beleefd worden. Dat er een aantal grenzen ver zijn overschreden, ga ik op geen enkele manier ontkennen", zegt Mampaey. "Morgen staat er een vergadering gepland om zo snel mogelijk als club te kunnen reageren. Dat zal een reactie zijn naar onze spelers toe, naar de bond en de scheidsrechters."

Meest gelezen