GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Pelt koopt meubilair voor De Stroming, maar volgens N-VA “swingen kosten de pan uit”

Pelt
Meerderheid: CD&V (17), Samen Pelt (5)Oppositie: N-VA (4), Groen (3), Lijst Vissers (2)

De Stroming: Campus ‘De Stroming’ - de nieuwe naam voor de locatie van het oude gemeentehuis van Neerpelt - huisvest weldra diverse gemeentediensten zoals een bibliotheek, het Huis van het Kind, een ceremoniezaal en raadzaal. Voor de inrichting van de verschillende ruimtes dient er meubilair te worden aangekocht. Voor stoelen en zitplaatsen voor de polyvalente ruimtes en zitplaatsen doorheen het gebouw, meubilair voor het inrichten van de gesprekslokalen, vergaderruimtes en bureaus van de backoffice. In het kader van de opdracht werd een bestek opgesteld en voorziet de gemeente 250.000 euro (btw inbegrepen) voor de inrichting. De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en de raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking. Er kwam tegenwind van de N-VA-fractie waar raadslid Benny Bax oordeelde dat het wat soberder mocht: “De kosten swingen de pan uit.” Maar dat kon de goedkeuring niet tegenhouden.

Parkeerkaarten: Het systeem van parkeerkaarten voor bewoners - dat in Neerpelt in 2016 werd ingevoerd, maar in Overpelt nooit heeft bestaan - noemde Linda Vissers (lijst Vissers) een discriminatie die wordt uitgefaseerd. “Wie al een parkeerkaart heeft, mag die behouden, maar er komen geen nieuwe bij, en bij verhuizing vervalt het recht”, zei mobiliteitsschepen Jaak Fransen (CD&V) in de toelichting. Linda Vissers kaartte ook het parkeerbeleid in deelgemeente Overpelt aan. “Er komen maar appartementen bij maar geen publieke parkeerplaatsen”, stelde Vissers, die vroeg naar het parkeerplan dat al in 2015 werd beloofd. Jaak Fransen, toen burgemeester van Overpelt, gaf toe dat er toen te snel en onvolledig werd gehandeld. “Het parkeerbeleidsplan is nu in volle evolutie. Een ondergrondse parking is in aanleg en aan de parking van het ziekenhuis wordt gebouwd. Er is het nieuwe Hoppinpunt tegenover het ziekenhuis en er wordt gekeken naar ruimte rond het spoor. Er wordt ingezet op slimme mobiliteit (openbaar vervoer en fiets).” Vissers vroeg wanneer van dat alles op het terrein iets zichtbaar is? Dat zal voor de volgende legislatuur (2025) zijn.

Limburg.net: Burgemeester Dennis Fransen (CD&V) deelde de bezorgdheid van inwoners bij het datalek van Limburg.net en zei dat was afgesproken met Limburg.net “met één schrijven iedereen te willen informeren”. Voor pijnpunten bij De Lijn staat de gemeente open om klachten gebundeld over te maken, maar een algemene bevraging zoals Groen voorstelde, komt er niet.

Zandstraat: Hans Proost (Groen) maakte zijn beklag over de heringerichte Zandstraat met uitwijkhavens en vroeg naar het plaatsen van (voorrang)verkeersborden. Volgens schepen Dirk Vanseggelen (CD&V) gaat daarover een nieuw reglement moeten gestemd en is het wel de bedoeling het sluipverkeer daar te ontmoedigen.

Nyrstar: Sofie Monsieurs (Groen) vroeg naar de stand van zaken over de lozingen van vervuild afvalwater van Nyrstar in de Dommel. Monsieurs: “Pelt heeft zijn kat gestuurd naar twee van de laatste vier VMM-opvolgingcommissies over Nyrstar en dat getuigt van weinig respect.” Schepen van Leefmilieu Liesbeth Fransen (CD&V) in een reactie: “De brief zal eerstdaags vertrekken en wijs er ook op dat Valkenswaard ons zijn brief nooit rechtstreeks heeft bezorgd, wat ook getuigt van weinig respect. En verder handelen zoals de burgemeester in de pers heeft gezegd: eerst praten ‘met’ in plaats van ‘over’ Nyrstar.”

(path)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer