‘Superheld Fleximan’ haalt flitspalen neer in Italië en wordt als ware volksheld gezien

Italië -

Italië is in de ban van ‘Fleximan’, een burgerwacht die het tot haar missie heeft gemaakt om zo veel mogelijk snelheidscamera’s neer te halen.

mtm
Bron: BBC

De bijnaam Fleximan is afgeleid van ‘flessibile’, het Italiaanse woord voor haakse slijper, het werktuig waarmee de nog altijd anonieme vandaal de flitspalen omzaagt en nu al maanden een spoor van vernieling achterlaat in het noordoosten van Italië. Intussen heeft de politie een taskforce opgericht en doen al vier parketten onderzoek naar de zelfverklaarde burgerwacht, die op sociale media al vijftien “succesvolle aanvallen” heeft opgeëist.

Voorlopig is ook niet duidelijk of Fleximan maar één persoon is. De politie van de noordwestelijke regio Piemonte verklaarde al een 50-jarige verdachte te hebben opgepakt, al vonden de meest recente aanvallen plaats in de noordoostelijke regio Veneto. Mogelijk hebben ze dus een verkeerde verdachte opgepakt of zijn er nog handlangers of copycats aan het werk. De werkwijze is wel steeds consistent, al liet de dader bij zijn laatste aanvallen telkens wel een handgeschreven berichtje achter: “Fleximan komt eraan.”

(Lees verder onder de foto)

© Prefectuur Asti

‘Kill Bill’

Geen enkel Europees land (op Rusland na) heeft zo veel flitscamera’s als Italië. Verspreid over het land staan er intussen meer dan 11.000, ofwel bijna drie keer zo veel als in Duitsland (4.700). En dat is duidelijk niet naar de zin van de bevolking, zo blijkt uit de massale bijval die de foto’s van de neergehaalde flitspalen op sociale media krijgen.

Fleximan wordt online geprezen als een moderne Robin Hood. Evyrein, een straatkunstenaar in Padua, heeft zijn nieuwste werk zelfs opgedragen aan Fleximan. Het toont het personage van Uma Thurman in de film Kill Bill, met een zwaard in de ene hand en een in stukken gehakte flitspaal in de andere. Om de situatie wat te kalmeren, hebben lokale burgemeesters ook besloten de neergehaalde exemplaren voorlopig niet te vervangen.

(Lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondanks de vele snelheidscamera’s en het feit dat er de voorbije jaren fors meer flitsboetes werden geïnd, heeft Italië nog altijd een niet bepaald indrukwekkende staat van dienst op het gebied van verkeersveiligheid. De Europese Raad voor Transportveiligheid schat het aantal sterfgevallen in het verkeer in Italië in 2022 op 54 per miljoen inwoners, opvallend meer dan de 26 per miljoen in Groot-Brittannië en de 37 per miljoen in Spanje.

“Beschamend”

Paola Di Caro, politiek journalist bij de Italiaanse krant Corriere della Sera, heeft al zwaar uitgehaald naar Fleximan. In oktober 2022 kwam haar 18-jarige zoon om het leven in Rome na een aanrijding door een te snel rijdende bestuurder. “Ik zou graag willen dat Fleximan voor één dag, slechts één dag, zou voelen wat ik voel als ik bloemen ga leggen op de plek waar mijn zoon stierf. Mensen behandelen Fleximan als een held, maar ik vind het gewoon beschamend wat hij doet. Zijn acties zijn ondraaglijk voor mij, alsof ze mijn zoon belachelijk maken.”

© Nuove Tecniche/Simone Piccirilli

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer