Rob Engelaar

Federaal parket vraagt 20 jaar gevangenisstraf voor vermoedelijk kopstuk in groot Sky ECC-drugsproces

Het federaal parket heeft de maximumgevangenisstraf van twintig jaar gevorderd voor een van de vermoedelijke kopstukken in het Encrochat/Sky-drugdossier. Volgens het openbaar ministerie heeft de man tonnen cocaïne vanuit Latijns-Amerika ingevoerd in Europa.

Volgens het federaal parket is de man tussen 2014 en 2020 werkloos geweest en verdiende hij in die periode hoogstens 1.500 euro per maand. Desondanks werd de man in februari 2020 opgepakt met 35.000 euro in zijn voertuig, en werd toen nog eens 15.000 euro aangetroffen in zijn woning. Enkele maanden later pakte de politie de man opnieuw op, ditmaal met 9.000 euro op zak.

"Hij reisde in de voorbije jaren ook naar Medellín in Colombia, en verschillende malen naar Turkije, en naar Spanje zelfs bijna maandelijks", zei federaal magistraat Julien Moinil. "Allemaal opmerkelijk voor iemand met zo'n beperkt inkomen."

Belangwekkender zijn volgens de federaal magistraat de gesprekken op de verschillende SKY ECC-smartphones waarover hij beschikte. 

In de SKY-gesprekken vinden we foto's van grote hoeveelheden cocaïne en grote geldsommen, van drugslabo's, van transportschepen in een buitenlandse haven

"En er kan geen twijfel over bestaan dat het wel degelijk over zijn SKY-toestellen ging, ook al worden er verschillende pseudoniemen gebruikt", ging de federale magistraat verder. "Zo krijgt één van die pseudoniemen een bericht waarin een feest voor zijn verjaardag wordt aangekondigd. Laat de datum van die verjaardag nu net dezelfde datum zijn als de verjaardag van de beklaagde. Dat bericht kwam volgens ons trouwens van zijn echtgenote, die ook over een SKY-toestel beschikte. De persoon die dat verjaardagsbericht stuurde, praat met hem. immers ook over zijn twee dochtertjes, en over een bezoek van de politie, waarbij een foto wordt gevoegd die alleen vanop het balkon van I.'s appartement in Dilbeek kan genomen zijn."

De SKY-toestellen die aan hem worden toegeschreven, zijn ook alleen maar actief in België als hijzelf in België is, en activeren systematisch de zendmasten rond zijn woning.

"In de SKY-gesprekken vinden we foto's van grote hoeveelheden cocaïne en grote geldsommen, van drugslabo's, van transportschepen in een buitenlandse haven", aldus nog het openbaar ministerie. "We vinden ook gesprekken met mensen uit Latijns-Amerika over personen die drugs hebben gestolen en moeten gestraft of vermoord worden, en een foto van een bijna naakte man, vastgebonden op een stoel en met een kap over het hoofd. De beklaagde en zijn gesprekspartner bespreken op normale toon wat er met de man moet gebeuren en of dat dan beter in een flat of in een villa gebeurt."

Naast de gevangenisstraf eist het parket ook een geldboete van 800.000 euro tegen de man, en de verbeurdverklaring van 10 miljoen euro en twee onroerende goederen. Volgens het federaal parket was de echtgenote op de hoogte van zijn criminele activiteiten, en leverde zij occasionele hulp. Tegen haar werd 20 maanden gevangenisstraf gevorderd.

Gesprekken over drugstransporten

Volgens het openbaar ministerie zijn er ook gesprekken met een ander vermoedelijk kopstuk over verschillende transporten van cocaïne uit Brazilië en Ecuador, over de betaling van die transporten, en over de uithaling van de drugs in de haven van Antwerpen.

"Hij vertelt op een bepaald moment dat zijn 'vrienden in Mexico' de volledige controle hebben over een bepaalde haven, en in een gesprek over een drugstransport van 1.000 kilogram cocaïne wordt vermeld dat ze via de Spaanse haven Algeciras zullen gaan, 'omdat ze daar alles hebben, de Guardia Civil, de politie, en de douane'."

Meest gelezen