Waarom brood bij de bakker niet goedkoper wordt, zelfs al zijn energieprijzen gedaald

Ondanks de gestabiliseerde energieprijzen, blijft de prijs van brood hoog door de gestegen loonkosten en grondstofprijzen. Je betaalt bij de warme bakker soms al meer dan 3 euro voor een brood. "De prijzen bij de bakker zullen niet meer dalen", zegt Bart Ceulemans van de Bakkersfederatie.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naarĀ winwin@radio2.be.Ā 

Wanneer we Bart Ceulemans van de Bakkersfederatie vragen waarom de prijs van een brood zo hoog blijft ondanks de lagere energieprijzen, is het antwoord simpel. "Elektriciteit en gas hebben er niets meer mee te maken. Iedereen kreeg loonopslag Ć©n de grondstofprijzen stegen. Dat wordt allemaal doorgerekend aan de klant."

Nochtans beloofde de woordvoerder in april 2022 dat de prijzen wƩl zouden dalen wanneer de crisis achter de rug zou zijn. Ceulemans zei toen: "We moeten de moed en het lef hebben om de prijs van het brood weer te laten dalen. De bakkers zullen ook liever hebben dat alles weer normaal is."

Na die uitspraak werd hij op het matje geroepen door zijn bakkersfederatie. "Ik had dat niet mogen zeggen, maar ik wilde iets terugdoen voor de bevolking", verontschuldigt Ceulemans zich nu in WinWin op Radio2.

Duurder brood door hogere lonen Ć©n grondstoffen

Wil dat zeggen dat de prijs van brood nooit meer zal dalen? "Inderdaad", geeft Ceulemans toe. "De bakkers zouden graag de prijs willen laten zakken, maar dat gaat gewoon niet. Niet alleen de loonindex steeg vorig jaar met maar liefst 12 procent, ook grondstoffen voor bakkers werden duurder."

"Zolang de lonen niet zakken, zal de broodprijs niet zakken. Onze bakkers hebben trouwens bij het dalen van de gas- en elektriciteitsprijzen uitgerekend hoeveel goedkoper ze het brood weer konden maken: dat ging om 50 eurocent. Dat was de moeite niet en te riskant."

Dat komt onder andere omdat de grondstofprijzen stijgen Ć©n schommelen. De suikerprijs staat vandaag op het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Chocolade en boter zijn duur. De boterprijzen schommelen bovendien ook heel erg. "De graanprijs ging wel naar beneden, maar de bakkers blijven evenveel betalen aan de leveranciers van de bloem."

Supermarktbrood versus ambachtelijk brood

Een brood bij de warme bakker in jouw straat kost vaak al minstens 3 euro, maar als je naar de supermarkt gaat, is dat al snel een euro of meer goedkoper. De warme bakker oefent een ambacht uit, terwijl het bij de supermarkt meer rond massaproductie draait. Dat is dus moeilijk te vergelijken.

"Warenhuisketen Colruyt kan bijvoorbeeld 8.000 broden per uur maken, met weinig mensen, op een industriƫle manier. Als een bakker met zijn bakkersgast 100 broden per uur heeft gebakken, dan hebben ze hard gewerkt. Neem daar dan ook nog de persoonlijke aanpak bij: de babbel, het brood snijden en de manier van verpakken, dan snap je toch waarom dat brood duurder is", aldus nog de Bakkersfederatie.

Het leven kost gewoon meer

"Als we naar de geschiedenis kijken, en we moeten daarvoor niet te ver terug in de tijd, dan is het leven zelfs even goedkoper geweest in het najaar van 2023.Ā Dat is nu weer aan het stijgen natuurlijk", verteltĀ MichaĆ«l Van Droogenbroeck van Team WinWin en financieel journalist bij VRT NWS. "De afgelopen jaren hebben mensen ook 10 procent opslag gekregen doordat de spilindex werd overschreden. Die spilindex meet hoe duur het leven wordt."Ā  Ā 

"Door die automatische indexatie van de lonen is de koopkracht er niet op achteruit gegaan. Dus ja, het leven is duurder geworden, maar verhoudingsgewijs is het nog steeds hetzelfde", relativeert Van Droogenbroeck.

Meest gelezen