Vladimir Kara-Murza tijdens zijn proces in juli vorig jaar.© AP

Na oppositieleider Aleksej Navalny opnieuw Russische dissident spoorloos na overbrenging uit Siberische strafkolonie

Enkele weken na de tijdelijke verdwijning van oppositieleider Aleksej Navalny is nu ook de Russische dissident Vladimir Kara-Murza spoorloos.

mtm

De 42-jarige Russisch-Britse activist Kara-Murza werd vorig jaar opgepakt en tot 25 jaar cel veroordeeld wegens verraad en het verspreiden van “valse informatie” over de oorlog in Oekraïne. Zelf heeft hij alle beschuldigingen altijd ontkend.

De man, die al twee keer het doelwit was van een gifaanval en daardoor aan een zenuwaandoening lijdt, zat al sinds september vast (in eenzame opsluiting) in de IK-6-strafkolonie in het Siberische Omsk, maar volgens zijn echtgenote Evgenia Kara-Murza werd hij daar onlangs weggehaald en is zijn verblijfplaats sindsdien onbekend.

Het is zeker niet de eerste keer dat veroordeelde gevangenen voor langere tijd verdwenen terwijl ze per spoor naar verafgelegen punten van het Russische strafsysteem werden overgebracht. Afgelopen december verdween ook oppositieleider Aleksej Navalny bijna drie weken lang van de radar terwijl hij naar een strafkolonie in het Noordpoolgebied werd gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer